ADHD

ADHD

ADHD Symptomen oorzaken en effectieve oplossingen

Heeft je kind moeite met concentratie en aandacht? Heeft hij of zij impulsief en beweeglijk gedrag? Dan kan er sprake zijn van ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). ADHD is een stoornis die concentratieproblemen, impulsiviteit en hyperactiviteit veroorzaakt. In dit artikel bespreken we ADHD, de symptomen en oorzaken en bieden we effectieve oplossingen om uw kind te helpen.

Wat is ADHD?

ADHD komt veel voor bij kinderen en volwassenen. Ongeveer 5% van de kinderen en 2,5% van de volwassenen heeft deze stoornis. De symptomen van ADHD variëren, waarbij sommige mensen voornamelijk worstelen met onoplettendheid, terwijl anderen meer last hebben van hyperactiviteit en impulsiviteit.

Kinderen met ADHD hebben moeite met het vasthouden van hun aandacht, waardoor ze problemen kunnen ervaren op school. Ze reageren snel op prikkels en vinden het lastig om instructies op te volgen. Bovendien hebben ze vaak moeite met het onthouden van informatie en het plannen en afronden van taken. Deze uitdagingen kunnen leiden tot problemen, vooral in de schoolomgeving.

Symptomen van ADHD

Maakt u zich zorgen dat uw kind hyperactief is of snel afgeleid raakt? Vraagt u zich af of uw kind ADHD zou kunnen hebben? Het is belangrijk om op de symptomen te letten. In dit artikel bespreken we de veelvoorkomende symptomen van ADHD en onderzoeken we wat u kunt doen om uw kind te helpen.

De symptomen van ADHD vallen meestal in drie categorieën: onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsiviteit

Onoplettendheid: Kinderen met ADHD die symptomen van onoplettendheid hebben, hebben moeite om zich te concentreren op taken en maken vaak slordige fouten. Ze vinden het moeilijk om instructies op te volgen en taken af te maken, en verliezen vaak belangrijke dingen die ze nodig hebben. Daarnaast hebben ze moeite met organiseren en worden ze snel afgeleid door irrelevante prikkels.

Hyperactiviteit: Hyperactiviteit is een ander veelvoorkomend symptoom van ADHD. Kinderen met hyperactiviteit zijn vaak overdreven actief en rusteloos. Ze vinden het moeilijk om stil te zitten, zelfs wanneer dat nodig is, en kunnen veel rennen, klimmen of springen. Ze praten vaak veel en reageren soms al voordat de vraag volledig is gesteld.

Impulsiviteit: Impulsiviteit is een belangrijk kenmerk van ADHD. Kinderen met ADHD kunnen moeite hebben met het beheersen van hun impulsen en handelen vaak zonder na te denken over de gevolgen. Ze kunnen bijvoorbeeld onmiddellijk reageren op een prikkel of impulsieve beslissingen nemen zonder eerst te overwegen wat verstandig is.

Impulsiviteit kan leiden tot impulsief gedrag. Bijvoorbeeld onderbrekingen tijdens gesprekken, ongeduldig wachten op beurten, of het geven van antwoorden voordat de vraag volledig is gesteld. Kinderen met impulsiviteit kunnen ook moeite hebben met het controleren van hun emoties, waardoor ze bijvoorbeeld snel boos, gefrustreerd of verdrietig worden.

ADD – Een variant van ADHD

Een minder bekende variant van ADHD is ADD, waarbij kinderen voornamelijk te kampen hebben met onoplettendheid, een laag energieniveau en concentratieproblemen. In tegenstelling tot kinderen met ADHD vertonen ze geen hyperactief gedrag en vallen ze daardoor minder op. Ze kunnen zich vervelen, moeite hebben met het organiseren van schoolwerk en soms als ‘dromerig’ worden bestempeld.

Het is belangrijk om te weten dat kinderen met ADHD niet expres impulsief handelen

Belangrijk om te weten is dat kinderen met ADHD niet expres impulsief handelen. Het is een symptoom van de stoornis en met de juiste ondersteuning kunnen ze leren om beter met impulsiviteit om te gaan en positieve beslissingen te nemen.

Niet alle kinderen met ADHD hebben alle drie de symptomen

Niet alle kinderen met ADHD hebben alle drie de typen symptomen. Sommige mensen hebben voornamelijk problemen met onoplettendheid en worden gediagnosticeerd met het overwegend onoplettende type ADHD. Anderen hebben voornamelijk symptomen van hyperactiviteit en impulsiviteit en hebben het overwegend hyperactieve-impulsieve type ADHD. Er zijn ook mensen met gecombineerd type ADHD die symptomen hebben van alle drie de typen.

Effectieve oplossingen voor ADHD

Er zijn verschillende effectieve oplossingen en behandelingen beschikbaar om kinderen met ADHD te helpen hun symptomen te beheersen en beter te functioneren. Een multidisciplinaire aanpak is vaak het meest effectief en kan bestaan uit:

  1. Gedragstherapie: Gedragstherapie, zoals cognitieve gedragstherapie, kan kinderen met ADHD helpen bij het ontwikkelen van coping-strategieën, het aanleren van organisatorische vaardigheden en het verbeteren van hun sociale interacties. Het richt zich ook op het belonen van positief gedrag en het verminderen van negatieve gedragspatronen.
  2. Medicatie: Medicatie kan worden voorgeschreven om de symptomen van ADHD te verminderen. Stimulerende middelen, zoals methylfenidaat, worden vaak gebruikt en kunnen helpen bij het verbeteren van de concentratie en het verminderen van hyperactiviteit en impulsiviteit. Het is echter belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen en de medicatie onder toezicht van een medisch professional te gebruiken.
  3. Oudertraining en educatie: Ouders kunnen baat hebben bij training en educatie om beter om te gaan met de uitdagingen van ADHD. Dit omvat het leren van effectieve communicatie- en disciplinestrategieën. Ook het begrijpen van de stoornis en het bieden van een ondersteunende omgeving voor het kind.
  4. Onderwijsaanpassingen: Kinderen met ADHD kunnen profiteren van specifieke aanpassingen op school, zoals aangepaste instructie, extra tijd voor taken en tests, en het gebruik van visuele hulpmiddelen om de organisatie te ondersteunen.
  5. Leefstijlaanpassingen: Een gezonde levensstijl kan de symptomen van ADHD helpen verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en een uitgebalanceerd dieet kunnen allemaal bijdragen aan het verbeteren van de aandacht en het verminderen van hyperactiviteit.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke persoon met ADHD uniek is en dat de beste aanpak kan variëren. Het bieden van een ondersteunende en begripvolle omgeving is essentieel voor kinderen met ADHD. Met de juiste aanpak en ondersteuning kunnen kinderen met ADHD succesvol zijn in verschillende aspecten van hun leven.

Wat biedt Psylicht?

Als u zich zorgen maakt over de symptomen die u bij uw kind heeft opgemerkt, is het belangrijk om actie te ondernemen. Het vroegtijdig identificeren en behandelen van ADHD kan het leven van uw kind positief beïnvloeden.

Bij Psylicht begrijpen we dat impulsiviteit uitdagingen met zich meebrengt in het dagelijks leven van kinderen met ADHD en hun omgeving. We bieden begeleiding en strategieën om impulsief gedrag te verminderen en betere controle over de impulsen te ontwikkelen.

Bij Psylicht hebben we veel ervaring met ADHD en bieden we specialistisch onderzoek Breinscan ADHD ADD aan. Meld je nu aan voor onderzoekspakket Breinscan ADHD ADD.

Wil je uitgebreide informatie over ADHD en de behandelmogelijkheden? Download dan een gratis informatiebrochure.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Download gratis een informatiebrochure om meer te weten te komen over onze onderzoeken en behandelingen

Bij Psylicht streven we ernaar om kinderen met ADHD de beste zorg en ondersteuning te bieden, zodat ze hun volledige potentieel kunnen bereiken. Meld je vandaag nog aan voor het zorgpakket en ervaar net als veel andere ouders hoe we jou en je kind verder helpen.

Psycho-educatie

Bij Psylicht hebben we speciale online digitale thuismodules die leuk en leerzaam zijn. Met deze modules leer je meer over je eigen klachten en hoe ze zijn ontstaan. Maar weet je wat het mooie is? Door deze kennis op te doen, leer je ook beter met je klachten om te gaan en krijg je meer zelfvertrouwen!

Elke week krijg je leuke opdrachten die je thuis kunt doen. Deze opdrachten helpen je om nieuwe dingen te proberen en positieve veranderingen in je gedrag te maken. Als je dit doet, zul je merken dat er allerlei nieuwe mogelijkheden voor je opengaan. Je kunt nieuwe vaardigheden ontdekken en jezelf steeds beter voelen.

Bij Psylicht willen we je graag helpen om op een leuke en fijne manier te groeien en jezelf te ontwikkelen. Met onze speciale digitale thuismodules zul je ontdekken dat leren ook heel leuk kan zijn!

MEEr INFORMATIE OVER ADHD SYMPTOMEN OORZAKEN EN EFFECTIEVE OPLOSSINGEN

Meer over ADHD Symptomen oorzaken en effectieve oplossingen vind u onderaan de pagina. Vind daar video’s over ADHD, boeken over ADHD, ADHD ervaringsverhalen en meer!

doe De zelftest!

/11

Adhd test

Korte test voor ADHD en ADD

Voel je je doorgaans onrustig?

Bijvoorbeeld: gejaagd, moeite met stilzitten, friemelen, veel sporten, of bewegelijk zijn.

Heb je doorgaans de neiging eerst te doen en dan pas na te denken?

Bijvoorbeeld: dingen eruit flappen, teveel geld uitgeven, of ongeduldig zijn.

Heb je doorgaans concentratieproblemen?

Bijvoorbeeld: snel afgeleid zijn, dingen niet afmaken, snel verveeld, vergeetachtig, of chaotisch zijn.

Als je bij één van de vorige vragen ‘ja’ hebt geantwoord: heb je dit altijd gehad?

Zolang je je kunt herinneren, of het grootste deel van je leven.

Slaap je onrustig of heb je moeite met inslapen?

Ruim je zelf je kamer op, zonder dat een van je ouders daarbij helpen?

Vergeet je regelmatig iets, bijvoorbeeld het meenemen van je gymspullen

Ben je een wiebelaar, kun je niet aan tafel blijven zitten bij het eten?

Kun je wachten met iets vertellen als een van je ouders telefoneert?

Herkennen jij of je ouders jouw gedrag van jou bij anderen in de familie, of is er sprake van ADHD of andere psychiatrische aandoeningen in de familie ?

Zijn er over je specifieke zorgen geuit bijvoorbeeld door de school, de jeugdgezondheidszorg of anderen?

Schoolprestaties, extra begeleiding, moeite met sociale interactie met klas- of clubgenoten, algehele leerachterstand, specifieke beperkingen (bijvoorbeeld met lezen, schrijven of rekenen)

De test is succesvol ingevuld.

Om het resultaat te ontvangen, je naam en e-mailadres invullen.

De uitslag wordt direct gemaild.

 

Meer over ADHD

Videos over adhd

Danique vertelt over haar drukke gedrag

Het Klokhuis feat. Typhoon – De drukte in mijn kop

Wat helpt op school om rustig te worden?

Boeken over adhd

Er zijn veel boeken geschreven speciaal voor kinderen met ADHD. Deze boeken leggen op een kindvriendelijke manier uit wat ADHD is, bieden tips en strategieën voor het omgaan met symptomen en moeilijkheden, en bevatten vaak verhalen van andere kinderen met ADHD. Een populaire boek is “ADHD bij kinderen” door Anneke Eenhoorn. Tirtsa Ehrlich heeft ook veel boeken geschreven die veelal voor psychodeductieve doeleinden worden gebruikt.

Andere populaire boeken:

Ben jij anders?
Een Voorlichtingsboek voor kinderen met ADHD of een contactstoornis geschreven door Yvonne Gerrits-Douma

Kinderen met ADHD of een contactstoornis krijgen vaak te horen dat ze druk zijn of raar doen. Dit boekje is speciaal voor hen geschreven. In Ben jij anders? wordt uitgelegd wat er met hen aan de hand is, welke problemen zij daardoor kunnen tegenkomen en hoe zij hiermee om kunnen leren gaan. Ook geeft het boek opdrachten en richtlijnen voor hun (groeps)opvoeders. Ben jij anders? geeft handvatten voor een betere omgang tussen opvoeder en kind. Voor opvoeders wordt het gemakkelijker om naast het kind te gaan staan, terwijl het voor kinderen gemakkelijker wordt om steun van volwassenen te accepteren. Sociaal-pedagogisch hulpverlener Yvonne Gerrits-Douma is groepswerker in de kinder- en jeugdpsychiatrische kliniek van Accare.

>> Bestel Ben jij anders bij van Dijk

Alle honden hebben ADHD
geschreven door Kathy Hoopmann

Ontroerend, vol humor en informatie. ADHD wordt in dit boek op een andere, verfrissende manier benaderd, in vergelijking met dieren.

>> Bestel alle honden hebben ADHD bij Bol.com

Chaos

Auteur: Wil Wevers
Bas heeft ADHD en is daardoor superchaotisch. Op een dag gaat door zijn schuld iets helemaal mis. Zijn vader besluit daarop om met Bas en een aantal van zijn vrienden van Bas te gaan kamperen. Dat gaat ook niet helemaal oke, maar het wordt wel een fantastische week.

>> Bestel ‘Chaos’ bij Bol.com


Ik en mijn ADHD

Blake Taylor

Blake is van jongs af aan hyperactief, impulsief en snel afgeleid. Toen Blake vijf jaar was en probeerde zijn jongere zusje uit haar kinderstoel te duwen, vermoedde zijn moeder voor het eerst dat Blake ADHD had. ‘Ik weet hoe het voelt als je moeder echt kwaad wordt omdat jij leuk in de tuin met een katapult kiezels aan het schieten bent en er per ongeluk een dwars door de glazen schuifdeur gaat.Of dat je vriendje niet opbelt om samen te gaan fietsen, terwijl hij het had beloofd. En raad eens: je bent niet de enige!’

In mijn kop staat alles op zijn hoofd
Sylvia van den Heede

De 13-jarige Fee is druk, zowel van binnen als van buiten. Omdat ze veel gedachten in haar hoofd heeft, vindt ze dat het tijd is om een boek te schrijven over haar leven, Ze vertelt vol overgave en zelfspot in de ik-vorm over haar belevenissen en problemen op school en thuis. Om die problemen sturen haar ouders haar naar een psychiater. Fee geneert zich daarvoor. Is ze gek? Ze begrijpt het allemaal niet zo. Langzaam maar zeker wordt zowel haar als de lezer duidelijk dat ze ADHD heeft, iets waar ze zelf nog nooit van gehoord heeft.

Een koude douche
Peter Vervloed & Elize Timersma

Op school moet Erik elke dag twee tabletjes slikken om rustig te blijven. Dat mag hij nooit vergeten. Daarom staat er op zijn tafel in de klas een wekkertje om hem te waarschuwen. Erik heeft een hekel aan dat wekkertje. Als er op een dag een invaljuf komt, grijpt hij zijn kans. ‘Ik hoef mijn tabletjes niet meer te slikken,’ zegt hij. ‘Hier is het briefje van mijn moeder.’ Deze leugen zorgt al snel voor problemen. Leesboek voor basisschoolkinderen.

Ervaringsverhaal

Arno heeft ADHD. Vroeger had hij daar veel last van. Zijn ouders en leraren op school begrepen hem niet. Ze vonden hem een druk en lastig jongetje. Toch is het hem gelukt om psycholoog te worden. Voor zijn werk helpt hij kinderen met ADHD en hun ouders en leraren met goede tips. Daarom is hij een echte Doorzetter!

Toen hij op de basisschool zat, wist niemand dat hij ADHD had. Ook zijn meesters, juffen en ouders niet. Ze werden allemaal vaak boos op hem omdat hij slecht luisterde, brutaal was en niet goed op zijn stoel kon blijven zitten. Arno: “Op de basisschool voelde ik me daardoor vaak verdrietig. Ik had het gevoel dat niemand mij begreep.”

Vrienden
“Op een dag dacht ik bij mezelf: Ik doe het toch nooit zoals het hoort, hoe goed ik mijn best ook doe.” Ik sprak met mezelf af om heel erg mijn best te doen voor de dingen waar ik goed in was en wat minder voor de dingen waar ik nooit goed in zou worden. Zoals gym dus en mooie dingen maken met handarbeid. ” Op de basisschool had Arno wel vriendjes die met hem wilden spelen, maar toch voelde hij zich eenzaam en alleen. “Omdat niemand mijn gedrag begreep.”

Slechte cijfers
Pas toen Arno 24 jaar was en heel veel problemen kreeg, ging hij voor hulp naar een psychiater. Die praatte met Arno en zijn moeder. Ook bekeek de psychiater zijn rapporten van de basisschool. Daarop stonden alleen maar goede cijfers voor rekenen en taal en hele slechte voor zijn inzet en gedrag. Na een paar gesprekken wist de psychiater zeker dat Arno ADHD had. Het was dus niet zijn schuld dat andere mensen zo vaak boos op hem waren geweest. En er was nog iets dat Arno zeker wist. Hij wilde psycholoog worden zodat hij met zijn eigen verhalen en tips andere kinderen met ADHD kon helpen. bron: >>brainwiki

Experts en onderzoekers

Er zijn verschillende experts op het gebied van adhd in Nederland.

Hier zijn enkele prominente namen die bekend staan als vooraanstaande deskundigen en onderzoekers op het gebied van adhd. Deze experts hebben met hun onderzoek en klinische ervaring belangrijke bijdragen geleverd aan het begrijpen van de oorzaken, diagnostiek en behandeling van ADHD. Ze hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van richtlijnen, interventies en behandelingen om de zorg voor mensen met ADHD te verbeteren en het bewustzijn rondom ADHD te vergroten.

  • Prof. Dr. Jan Buitelaar – Hoogleraar Psychiatrie bij het Radboudumc in Nijmegen. Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de neurobiologische basis en behandeling van ADHD, met bijzondere aandacht voor de genetische en omgevingsfactoren die bijdragen aan de ontwikkeling van ADHD.
  • Prof. Dr. Pieter Hoekstra – Kinder- en jeugdpsychiater en hoogleraar aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Hij heeft veel onderzoek gedaan naar de diagnostiek en behandeling van ADHD, met een focus op farmacotherapie en psycho-educatie voor kinderen en adolescenten met ADHD.
  • Dr. Sandra Kooij – Psychiater gespecialiseerd in ADHD bij volwassenen. Ze is werkzaam bij PsyQ en het Expertisecentrum Adult ADHD in Den Haag. Ze heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van richtlijnen voor de diagnostiek en behandeling van volwassenen met ADHD, evenals onderzoek naar de langetermijneffecten van ADHD bij volwassenen.
  • Dr. Catharina Hartman – Neuropsycholoog met expertise in ADHD bij kinderen en adolescenten. Ze heeft onderzoek gedaan naar de neuropsychologische kenmerken van ADHD, de relatie tussen ADHD en comorbide stoornissen, en de effectiviteit van niet-medicamenteuze interventies bij ADHD.
  • Dr. Marjolein Luman – – Klinisch psycholoog gespecialiseerd in ADHD bij kinderen en adolescenten. Ze heeft onderzoek gedaan naar executieve functies, sociaal functioneren en academische prestaties bij kinderen met ADHD. Ze heeft ook bijgedragen aan het ontwikkelen van diagnostische instrumenten en het evalueren van behandeleffecten bij ADHD.