Hoe wordt de diagnose ADHD bij kinderen gesteld?

Hoe weet u of uw kind ADHD of ADD -Attention Deficit (Hyperactivity) Disorder heeft? Hoe stellen we vast of er sprake is van ADHD of ADD? Als je vermoedt dat je kind ADHD of ADD heeft, kan je samen met je kind de gratis online test doen voordat je je aanmeldt voor een officiële diagnose. Bij Psylicht is geen verwijsbrief nodig voor het stellen van een officiële diagnose, je kan je direct aanmelden voor het onderzoekspakket ‘Breinscan adhd’.

Hoe wordt de diagnose ADHD bij kinderen gesteld?

ADHD, ofwel Attention Deficit Hyperactivity Disorder, is een neurologische ontwikkelingsstoornis die zich kenmerkt door problemen met aandacht, impulsiviteit en hyperactiviteit. De diagnose ADHD kan worden gesteld bij kinderen vanaf de leeftijd van 4 jaar.

Een minder bekende variant van ADHD is ADD, waarbij kinderen voornamelijk te kampen hebben met onoplettendheid, een laag energieniveau en concentratieproblemen. In tegenstelling tot kinderen met ADHD vertonen ze geen hyperactief gedrag en vallen ze daardoor minder op. Ze kunnen zich vervelen, moeite hebben met het organiseren van schoolwerk en soms als ‘dromerig’ worden bestempeld.

Hoe ontstaat ADHD?

De exacte oorzaak van ADHD is nog niet bekend, maar er wordt gedacht dat er een combinatie van factoren speelt, zoals erfelijkheid, omgevingsfactoren en biologische factoren.

Symptomen van ADHD

De symptomen van ADHD kunnen variëren van kind tot kind. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Aandachtsproblemen: Het kind kan moeite hebben om zijn aandacht vast te houden, zich te concentreren en afleidingen te negeren.
  • Impulsiviteit: Het kind kan snel en onnadenkend handelen, zonder na te denken over de gevolgen.
  • (Hyperactiviteit): Het kind kan veel energie hebben en moeite hebben om stil te zitten.

Diagnose van ADHD bij kinderen

De diagnose wordt gesteld op basis van een uitgebreid onderzoek. Het onderzoek bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder:

  • Een gesprek met de ouders:  Wij praten met de ouders over de ontwikkeling van het kind vanaf de geboorte, het gedrag op school en thuis, en de problemen die het kind ervaart.
  • Een gesprek met het kind: Wij praten met het kind over zijn of haar gedrag en ervaringen.
  • Een observatie van het kind: We observeren het kind in verschillende situaties, zoals op school of thuis.

Als uit het onderzoek blijkt dat het kind aan de criteria voor AD(H)D voldoet, wordt de diagnose gesteld.

Behandeling van ADHD

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor ADHD, waaronder:

  • Medicatie: Medicatie kan helpen om de symptomen van ADHD te verminderen. Als deze wens bestaat, kan dit na de diagnose door de huisarts of een psychiater worden voorgeschreven.
  • Psychotherapie: Ons behandelpakket kalme focus helpt om het kind te leren omgaan met zijn of haar (drukke) gedrag.
  • Opvoedingsondersteuning: Opvoedingsondersteuning kan jullie als ouders helpen om je kind goed te ondersteunen.

De beste behandeling is afhankelijk van jullie individuele situatie.

Wat als u vermoedt dat uw kind ADHD heeft?

Als je vermoedt dat je kind AD(H)D heeft, is het belangrijk om contact op te nemen met Psylicht. Dit kan zonder doorverwijzing van een huisarts. Wij zullen op korte termijn een uitgebreid onderzoek inplannen. Ook is het mogelijk om zonder diagnose de behandeling Kalme Focus starten.

Het is belangrijk om de diagnose ADHD zo vroeg mogelijk te stellen, zodat je kind de juiste ondersteuning kan krijgen en niet wordt belemmerd in de verdere ontwikkeling. Kom langs voor een gratis verkennend adviesgesprek en zie hoe we jullie kunnen helpen.

Meer weten over ons onderzoek naar ADHD en ADD?

onderzoek ADHD