De meest gestelde vragen over autisme en ADHD

Wat is het verschil tussen ADHD en autisme?

Mensen met ADHD hebben vaak een snelle gedachtegang, zijn creatief en energiek, maar hebben vaak moeite met concentratie en impulsbeheersing. Mensen met autisme zijn vaak analytisch, gestructureerd en goed in detailwerk, maar vinden sociale interacties vaak lastig.

Kun je ADHD en autisme tegelijk hebben?

Ja, dat komt regelmatig voor. Bij ongeveer de helft van de mensen met ADHD zijn er ook kenmerken van autisme. Andersom is dat ook het geval.

Is ADHD of autisme een ziekte?

Nee, het zijn neurologische verschillen.

Hoe weet ik of ik ADHD of autisme heb?

Dit kun je laten onderzoeken door een specialist. zoals Psylicht. Als je merkt dat je anders denkt of werkt dan anderen en hier vragen over hebt, kan een onderzoek inzicht geven. Op onze site kun je gratis een zelftest ADHD, ADD of Autisme doen. Ook kun je meer lezen over ons hoe een diagnose ADHD tot stand komt bij kinderen en jongeren.

Wat is het verschil tussen ADHD en ADD?

ADD is een vorm van ADHD zonder hyperactiviteit. Mensen met ADD zijn vaak diepe denkers en kunnen zich volledig verliezen in hun interesses, maar hebben vaak moeite met het starten van taken. ADD is een term die veel gebruikt wordt, maar eigenlijk is dit ADHD onoplettende type.

De meest gestelde vragen over ADHD en Autisme II

Diagnose en kenmerken bij ADHD en Autisme

Hoe wordt ADHD of autisme vastgesteld?

Door gesprekken, observaties en vragenlijsten bij een specialist zoals Psylicht. Vaak wordt er gekeken naar hoe iemand denkt, leert en functioneert in het dagelijks leven.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van ADHD?

ADHD’ers hebben vaak een snelle geest, kunnen goed out-of-the-box denken en hebben veel energie. Tegelijkertijd hebben ze vaak moeite met concentratie, structuur en impulscontrole

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van autisme?

Mensen met autisme hebben vaak een sterk oog voor detail, kunnen zich lang en diep op één onderwerp focussen en houden van voorspelbaarheid. Sociale interacties en veranderingen zijn vaak lastig.

Kun je ADHD of autisme pas op latere leeftijd ontdekken?

Ja, dat gebeurt vaak, vooral bij volwassenen die hun sterke kanten hebben ingezet om uitdagingen te compenseren. Dit kan echter veel energie kosten en leiden tot overbelasting of late herkenning van ADHD of autisme.

Zijn er verschillende vormen van autisme?

Nee, het wordt nu allemaal “autismespectrumstoornis” (ASS) genoemd, wel verschillen de kenmerken en beelden per persoon. Sommigen hebben veel behoefte aan structuur, anderen zijn juist flexibel.

De meest gestelde vragen over ADHD en Autisme III
Behandeling en ondersteuning bij ADHD en Autisme

Hoe wordt ADHD behandeld?

Vaak met coaching, structuur en soms medicatie. Veel ADHD’ers houden van creatieve of ondernemende omgevingen waar ze hun energie kwijt kunnen

Hoe wordt autisme behandeld?

Er is geen medicijn tegen autisme. Coaching of professionele begeleiding is vaak wel nodig.

Kan ADHD overgaan?

ADHD blijft, maar veel mensen leren er goed mee om te gaan.

Kan Autisme overgaan?

Autisme blijft, maar veel mensen leren er goed mee om te gaan.

Heb je altijd medicatie nodig bij ADHD?

Nee, sommige mensen en jongeren vinden medicatie prettig, anderen niet. Er zijn ook manieren zoals coaching, sport en mindfulness die helpen bij concentratie en energiebeheer.

ADHD, autisme en het dagelijks leven

Hoe beïnvloeden ADHD en autisme school en werk?

ADHD’ers kunnen goed presteren in creatieve of snelle omgevingen, maar vinden het lastig om lang stil te zitten. Mensen met autisme zijn vaak sterk in analytisch werk en repetitieve taken, maar vinden sociale situaties vaak lastig.

Zijn mensen met ADHD of autisme vaker hoogbegaafd?

Niet altijd, maar het komt vaker voor. ADHD’ers kunnen snel schakelen tussen ideeën, terwijl autistische mensen vaak diepgaande kennis opbouwen over een specifiek onderwerp.

Hoe kun je iemand met ADHD of autisme het beste ondersteunen?

Door hun sterke kanten te erkennen en de juiste omgeving te creëren. Duidelijkheid, flexibiliteit en geduld helpt bij autisme, terwijl korte termijn beloningen en structuur aanbieden weer goed werken voor ADHD’ers. Bij Psylicht geven we psychoeducatie, dus wat betekent het en hoe kun je er het beste mee omgaan en we geven ook oudercoaching en opvoedingsadvies.