Welkom bij psylicht

Psychologische hulp en coaching bij ADHD & ADD

Snelle zorg

20+ jaar ervaring

Kleinschalig

AD(H)D Specialist

Onderzoek

Een screening of diagnose ADHD of ADD kan jongeren ondersteunen in hun ontwikkeling, waarbij passende hulpbronnen kunnen worden ingezet

Breinscan ADHD & ADD € 450 all-in

Een zorgvuldige beoordeling van ADHD en ADD, met persoonlijke aandacht voor jou en je kind.

Intake
We nemen ruim de tijd om jullie verhaal te horen en te begrijpen. Vervolgens voeren we een zorgvuldige ADHD en ADD screening uit, waarbij we gebruik maken van verschillende methodes:

Ontwikkelingsgeschiedenis en onderzoek
We bekijken de ontwikkelingsgeschiedenis en de ontwikkeling in de verschillende levensfasen. Ook gebruiken we wetenschappelijke gevalideerde vragenlijsten om symptomen in kaart te brengen

Observatie door een ervaren professional
We observeren het gedrag tijdens de screening om een ​​beter beeld te krijgen van kenmerken voor ADHD en ADD.

Heldere Screeningsrapportage
Op basis van deze beoordeling krijg je een richtinggevend advies met concrete aandachtspunten. Je ontvangt dit advies digitaal in een overzichtelijke screeningsrapportage. De screening wordt afgerond binnen vier weken, inclusief rapportage

Breinbooster ADHD & ADD € 950 all-in

Breinbooster ADHD & ADD: Meer dan alleen een diagnose. We stellen niet alleen vast of sprake is van ADHD of ADD, maar bieden je ook een uitgebreid persoonlijk behandeladvies met concrete handvatten en tips. We gebruiken verschillende methodes om een helder en compleet beeld te krijgen:

Uitgebreide intake
We nemen de tijd om jullie verhaal te horen en de klachten en symptomen in kaart te brengen

Onderzoek en observatie
We voeren gevalideerde tests uit om verschillende vaardigheden en functies te meten, zoals intelligentie, concentratievermogen en impulsiviteit Tijdens het intakegesprek en de testafname vindt observatie plaats om een ​​goed beeld te krijgen van het huidige functioneren van je kind. Ook gebruiken we gevalideerde vragenlijsten om de symptomen nauwkeurig in kaart te brengen. Om het huidige functioneren van je kind in de schoolsituatie te beoordelen, kan informatie bij de leerkracht of docent worden opgevraagd

Advies
Op basis van alle bevindingen wordt een uitgebreid diagnostisch onderzoeksrapport opgesteld met op maat gemaakt behandeladvies. Dit advies omvat: Duidelijke aandachtspunten en concrete tips – Advies over medicatie en behandelmogelijkheden – Ondersteuningsadvies voor thuis, op school of op het werk – officiële DSM-5-TR diagnose – AD(H)D verklaring voor school. We bespreken de resultaten van het onderzoek en het advies en beantwoorden al je vragen. Het Breinbooster ADHD & ADD onderzoek wordt afgerond binnen zes weken, inclusief rapportage

Download informatiebrochure

Behandeling € 880

De behandeling wordt afgestemd op de individuele behoefte en is wetenschappelijk bewezen effectief

Kalme focus

De Kalme focus behandeling is een behandeling bij ADHD en ADD gerelateerde klachten. Het helpt kinderen die last hebben van onrust, boosheid of opstandig gedrag. Je kind leert met ons werkboek Kalme Focus wanneer het druk, boos of opstandig wordt en wat het kan doen om meer rust en overzicht te krijgen. De digitale thuiswerkmodule vergroot het effect van de behandeling doordat je kind ook thuis oefent om stress te herkennen en te verminderen. De behandeling wordt op maat samengesteld afhankelijk van de zorgvraag, leeftijd en de persoonlijke aandachtspunten.

ADHD – ADD – Opstandig Gedrag – Boosheid – Onrust – Versterken Motivatie – 8 sessies – Wetenschappelijk onderbouwd

Download Informatiebrochure
Plan Power

Planpower is onlangs toegevoegd aan ons behandelaanbod. De behandeling is gericht op het versterken van de motivatie, van plannen en organiseren en het reduceren van overprikkeling. In het huidige digitale tijdperk worden jongeren met internet apps en gaming voortdurend afgeleid en raken snel overprikkeld. Ook worden er veel eisen gesteld op het gebied van plannen en organiseren, waardoor het overzicht snel kan worden verloren.

Doel van PlanPower is in 8 sessies de Executieve functies te verbeteren. Dit is een protocollaire behandeling en is wetenschappelijk onderbouwd. De behandeling wordt op maat samengesteld afhankelijk van de zorgvraag, leeftijd en de persoonlijke aandachtspunten.

Download Informatiebrochure

Doe de gratis test!

Test je klachten

Een korte test – meteen de uitslag

/11

Adhd test

Korte test voor ADHD en ADD

Voel je je doorgaans onrustig?

Bijvoorbeeld: gejaagd, moeite met stilzitten, friemelen, veel sporten, of bewegelijk zijn.

Heb je doorgaans de neiging eerst te doen en dan pas na te denken?

Bijvoorbeeld: dingen eruit flappen, teveel geld uitgeven, of ongeduldig zijn.

Heb je doorgaans concentratieproblemen?

Bijvoorbeeld: snel afgeleid zijn, dingen niet afmaken, snel verveeld, vergeetachtig, of chaotisch zijn.

Als je bij één van de vorige vragen 'ja' hebt geantwoord: heb je dit altijd gehad?

Zolang je je kunt herinneren, of het grootste deel van je leven.

Slaap je onrustig of heb je moeite met inslapen?

Ruim je zelf je kamer op, zonder dat een van je ouders daarbij helpen?

Vergeet je regelmatig iets, bijvoorbeeld het meenemen van je gymspullen

Ben je een wiebelaar, kun je niet aan tafel blijven zitten bij het eten?

Kun je wachten met iets vertellen als een van je ouders telefoneert?

Herkennen jij of je ouders jouw gedrag van jou bij anderen in de familie, of is er sprake van ADHD of andere psychiatrische aandoeningen in de familie ?

Zijn er over je specifieke zorgen geuit bijvoorbeeld door de school, de jeugdgezondheidszorg of anderen?

Schoolprestaties, extra begeleiding, moeite met sociale interactie met klas- of clubgenoten, algehele leerachterstand, specifieke beperkingen (bijvoorbeeld met lezen, schrijven of rekenen)

De test is succesvol ingevuld.

Om het resultaat te ontvangen, je naam en e-mailadres invullen.

De uitslag wordt direct gemaild.

 


Maak vandaag nog een afspraak!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Maak je keuze

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van jullie praktijk?

Wij bieden meer dan alleen ADHD onderzoek. We hebben veel ervaring in het uitvoeren van adhd onderzoek, waardoor we verder kijken dan alleen de testscores. Er wordt rekening gehouden met de invloed van omgevingsfactoren. Ook wordt het onderzoek bij ons afgenomen door een registerpsycholoog, bij veel andere praktijken en instellingen zijn dit assistent psychologen met minder ervaring.

Waarom zijn jullie zo veel goedkoper dan andere instellingen?

Wij vinden het belangrijk dat ieder kind de mogelijkheid krijgt tot een officieel ADHD onderzoek, winstmaximalisatie is geen doelstelling van ons.

Waarom word de zorg niet vergoed?

Gemeenten sluiten alleen nog contracten met grote instellingen, waar je zelf weinig inbreng hebt in het behandel- of onderzoekstraject. Deze instellingen werken financieel gestuurd waardoor de kwaliteit van het werk achteruit gaat en de aandacht voor het kind verloren gaat. Daarom zijn wij een particuliere praktijk met de volgende voordelen: Geen beginnend psychologen, de K&J registerpsycholoog behandelt zelf, geen interne of externe doorverwijzingen, korte wachtduur, aandacht voor jou en je gezin, begrip en openheid, we kijken naar mogelijkheden zonder te problematiseren.

Hoe gaat het onderzoek?

lees meer in de uitgebreide informatiefolder 

Wat is de wachttijd?

Meestal starten we het onderzoek binnen een tot twee weken.

Kunnen we dit onderzoek gebruiken voor school / onderwijsinstelling?

Ja, mocht er uit ons onderzoek een diagnose volgen dan geven wij een adhd of add-i verklaring, die door scholen of onderwijsinstellingen gebruikt kan worden en waardoor extra begeleiding of hulpmiddelen kunnen worden ingezet. Ook als de diagnose niet wordt gesteld, volgt een uitgebreide rapportage die door een school of onderwijsinstelling gebruikt kan worden.

Is een ADHD diagnose bij een grote instelling beter?

Nee, ik ben K&J registerpsycholoog en ik werk ook bij een grote instelling. Alle diagnoses hebben dezelfde waarde, wel is het zo dat ik door mijn expertise in ADHD zeer goed in staat ben om adviezen te geven die jullie helpen.

Schrijven jullie ook ADHD medicatie voor?

Nee, ADHD medicatie mag alleen door een psychiater of huisarts worden voorgeschreven. Ik begeleid en adviseer wel tijdens dit traject mocht er de wens zijn om met medicatie  te gaan starten.

Hoe lang duurt het voordat we de uitslag krijgen?

In de meeste gevallen bespreken we de uitslag binnen twee weken na het afronden van het onderzoek. Het onderzoek duurt meestal twee tot maximaal zes weken.

Kan ik als ouder aanwezig zijn?

Ja, als ouder ben je van harte welkom om aanwezig te zijn bij het onderzoek van jouw kind. Ook kun je plaatsnemen in de wachtruimte.

Krijgen we een verslag?

Ja na het onderzoek volgt een uitgebreide digitale rapportage in pdf formaat met aandachtspunten en adviezen en een bepaling of er sprake is van ADHD en/of eventueel andere onderdelen uit de DSM 5.

Kan ik de resultaten bespreken met de onderzoeker?

Ja, na afronding van het onderzoek worden de resultaten uitgebreid met jullie besproken. De onderzoeker zal de resultaten uitleggen en eventuele vragen beantwoorden.

Hoe neem ik contact met jullie op?

Je kunt bellen op 06 – 10 10 74 05 of mailen op contact@psylicht.nl

Psychologische hulp voor ADHD ADD

Wat is ADHD?

ADHD komt veel voor bij kinderen en volwassenen. Ongeveer 5% van de kinderen en 2,5% van de volwassenen heeft deze stoornis. De symptomen van ADHD variëren, waarbij sommige mensen voornamelijk worstelen met onoplettendheid, terwijl anderen meer last hebben van hyperactiviteit en impulsiviteit.

Kinderen met ADHD hebben moeite met het vasthouden van hun aandacht, waardoor ze problemen kunnen ervaren op school. Ze reageren snel op prikkels en vinden het lastig om instructies op te volgen. Bovendien hebben ze vaak moeite met het onthouden van informatie en het plannen en afronden van taken. Deze uitdagingen kunnen leiden tot problemen, vooral in de schoolomgeving.

Symptomen van ADHD

Maakt u zich zorgen dat uw kind hyperactief is of snel afgeleid raakt? Vraagt u zich af of uw kind ADHD zou kunnen hebben? Het is belangrijk om op de symptomen te letten. In dit artikel bespreken we de veelvoorkomende symptomen van ADHD en onderzoeken we wat u kunt doen om uw kind te helpen.

De symptomen van ADHD vallen meestal in drie categorieën: onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsiviteit

Onoplettendheid: Kinderen met ADHD die symptomen van onoplettendheid hebben, hebben moeite om zich te concentreren op taken en maken vaak slordige fouten. Ze vinden het moeilijk om instructies op te volgen en taken af te maken, en verliezen vaak belangrijke dingen die ze nodig hebben. Daarnaast hebben ze moeite met organiseren en worden ze snel afgeleid door irrelevante prikkels.

Hyperactiviteit: Hyperactiviteit is een ander veelvoorkomend symptoom van ADHD. Kinderen met hyperactiviteit zijn vaak overdreven actief en rusteloos. Ze vinden het moeilijk om stil te zitten, zelfs wanneer dat nodig is, en kunnen veel rennen, klimmen of springen. Ze praten vaak veel en reageren soms al voordat de vraag volledig is gesteld.

Impulsiviteit: Impulsiviteit is een belangrijk kenmerk van ADHD. Kinderen met ADHD kunnen moeite hebben met het beheersen van hun impulsen en handelen vaak zonder na te denken over de gevolgen. Ze kunnen bijvoorbeeld onmiddellijk reageren op een prikkel of impulsieve beslissingen nemen zonder eerst te overwegen wat verstandig is.

Impulsiviteit kan leiden tot impulsief gedrag. Bijvoorbeeld onderbrekingen tijdens gesprekken, ongeduldig wachten op beurten, of het geven van antwoorden voordat de vraag volledig is gesteld. Kinderen met impulsiviteit kunnen ook moeite hebben met het controleren van hun emoties, waardoor ze bijvoorbeeld snel boos, gefrustreerd of verdrietig worden.

ADD – Een variant van ADHD

Een minder bekende variant van ADHD is ADD, waarbij kinderen voornamelijk te kampen hebben met onoplettendheid, een laag energieniveau en concentratieproblemen. In tegenstelling tot kinderen met ADHD vertonen ze geen hyperactief gedrag en vallen ze daardoor minder op. Ze kunnen zich vervelen, moeite hebben met het organiseren van schoolwerk en soms als ‘dromerig’ worden bestempeld.

Het is belangrijk om te weten dat kinderen met ADHD niet expres impulsief handelen

Belangrijk om te weten is dat kinderen met ADHD niet expres impulsief handelen. Het is een symptoom van de stoornis en met de juiste ondersteuning kunnen ze leren om beter met impulsiviteit om te gaan en positieve beslissingen te nemen.

Effectieve oplossingen voor ADHD

Er zijn verschillende effectieve oplossingen en behandelingen beschikbaar om kinderen met ADHD te helpen hun symptomen te beheersen en beter te functioneren. Een multidisciplinaire aanpak is vaak het meest effectief en kan bestaan uit:

  1. Gedragstherapie: Gedragstherapie, zoals cognitieve gedragstherapie, kan kinderen met ADHD helpen bij het ontwikkelen van coping-strategieën, het aanleren van organisatorische vaardigheden en het verbeteren van hun sociale interacties. Het richt zich ook op het belonen van positief gedrag en het verminderen van negatieve gedragspatronen.
  2. Medicatie: Medicatie kan worden voorgeschreven om de symptomen van ADHD te verminderen. Stimulerende middelen, zoals methylfenidaat, worden vaak gebruikt en kunnen helpen bij het verbeteren van de concentratie en het verminderen van hyperactiviteit en impulsiviteit. Het is echter belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen en de medicatie onder toezicht van een medisch professional te gebruiken.
  3. Oudertraining en educatie: Ouders kunnen baat hebben bij training en educatie om beter om te gaan met de uitdagingen van ADHD. Dit omvat het leren van effectieve communicatie- en disciplinestrategieën. Ook het begrijpen van de stoornis en het bieden van een ondersteunende omgeving voor het kind.
  4. Onderwijsaanpassingen: Kinderen met ADHD kunnen profiteren van specifieke aanpassingen op school, zoals aangepaste instructie, extra tijd voor taken en tests, en het gebruik van visuele hulpmiddelen om de organisatie te ondersteunen.
  5. Leefstijlaanpassingen: Een gezonde levensstijl kan de symptomen van ADHD helpen verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en een uitgebalanceerd dieet kunnen allemaal bijdragen aan het verbeteren van de aandacht en het verminderen van hyperactiviteit.

Meer ov er ADHD en ADD in ons Blog