Angst

Angst

Angst bij kinderen en jeugd Begrijpen en overwinnen

Angst bij kinderen en jeugd is een veel voorkomend probleem dat onze aandacht verdient. Het is natuurlijk dat kinderen en jongeren angst ervaren, maar soms kan angst hun dagelijks leven verstoren en belemmeren. Bij Psylicht begrijpen we de impact die angst kan hebben op het welzijn en de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Wat is angst

Angst is een natuurlijke en gezonde reactie die ons beschermt tegen gevaarlijke situaties. Het fungeert als een alarmsysteem dat ons waarschuwt voor mogelijke bedreigingen en ons helpt weloverwogen beslissingen te nemen. Er zijn verschillende normale angsten die optreden tijdens specifieke ontwikkelingsfasen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld bang zijn voor monsters of het donker, en op een ander moment angst ervaren voor de kapper of de dokter. Deze angsten verdwijnen meestal vanzelf.

Soms kan angst je dagelijks functioneren verstoren en je verlammen, waardoor het je belemmert in het dagelijks leven. Op school kan dit bijvoorbeeld resulteren in sociale angst, angst voor specifieke taken, faalangst of angst om voor de klas te staan. Die situaties ga je liever uit de weg. Langdurige angst kan ook lichamelijke klachten veroorzaken, zoals buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid of hyperventilatie.

Faalangst

Faalangst is een gevoel dat we allemaal wel eens ervaren, bijvoorbeeld wanneer we een presentatie moeten geven. In de meeste gevallen is dit niet erg en kan het zelfs helpen. De gezonde spanning zorgt ervoor dat we beter presteren. Als de spanning echter zo groot wordt dat het ons meer blokkeert dan motiveert, spreken we van ‘negatieve faalangst’. Dit kan leiden tot black outs, chaotisch en gehaast gedrag, bevriezen of moeite hebben met concentreren. De klachten ontstaan doordat ons lichaam het stresshormoon adrenaline produceert, dat normaal gesproken bedoeld is om ons te helpen ontsnappen aan gevaarlijke situaties. Het helpt alleen niet in situaties waarin vluchten niet mogelijk is.

Het is belangrijk om te weten dat faalangst geen karaktertrek is, maar het resultaat van aangeleerde (denk)stappen. Net als andere vormen van angst kan faalangst effectief worden aangepakt met cognitieve gedragstherapie (CGT). Lees meer over schoolproblemen op het blog: Help! Mijn kind wil niet meer naar school en Hoe om te gaan met besten op school: tips voor ouders.

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een krachtige benadering om angst te overwinnen. Deze therapie richt zich op het veranderen van gedrag, gedachten en lichamelijke reacties, en biedt diverse oefeningen en technieken om angst te verminderen. Een van de technieken is herhaalde, geleidelijke blootstelling (‘exposure’) aan de bron van de angst, bijvoorbeeld eerst in het gezelschap van vertrouwde personen. Daarnaast kunnen helpende gedragspatronen worden aangeleerd en niet-helpende patronen worden afgeleerd. Ontspanningsoefeningen zijn een manier om lichamelijke

Wat biedt psylicht?

Psycho-educatie

Bij Psylicht bieden we specialistische behandeling om angst te overwinnen. We begrijpen dat een positieve en ondersteunende relatie met ouders en vrienden kan helpen, net een goede behandeling.

We hebben bij Psylicht speciale online digitale thuismodules die leuk en leerzaam zijn voor kinderen en jongeren. Met deze modules leer je meer over je eigen klachten en hoe ze zijn ontstaan. Maar weet je wat het mooie is? Door deze kennis op te doen, leer je ook beter met je klachten om te gaan en krijg je meer zelfvertrouwen!

Elke week krijg je leuke opdrachten die je thuis kunt doen. Deze opdrachten helpen je om nieuwe dingen te proberen en je gedrag positief te veranderen. Als je dit doet, zul je merken dat er allerlei nieuwe mogelijkheden voor je ontstaan. Je kunt nieuwe vaardigheden ontdekken en je steeds beter voelen.

Bij Psylicht willen we je graag helpen om op een leuke en fijne manier te leren jezelf te ontwikkelen. Met onze speciale digitale thuismodules zul je ontdekken dat leren ook heel leuk kan zijn!

Angststoornis zelftest

/9

Angst stoornis test

Korte test voor een angststoornis

Vermijd je bepaalde situaties vanwege jouw angsten?

Belemmeren jouw angstige gevoelens jouw dagelijks functioneren?

Heb je het idee dat jouw angst(en) voortkomen uit een traumatische ervaring in het verleden?

  Vinden jij of je naasten jouw angsten overdreven of niet passen bij een bepaalde situatie?

  Heb je een angstig of paniekerig gevoel zonder dat je weet waar dit gevoel vandaan komt?

  Maak jij je zorgen? Bijvoorbeeld over wat anderen van jou vinden of in bepaalde situaties?

  Is jouw angst of paniek moeilijk onder controle te houden?

   Heb je ook lichamelijke klachten zoals kortademigheid, zweten, lichamelijke onrust, tintelingen of misselijkheid?

   Heb je andere psychische klachten zoals depressiviteit, hallucinaties of wanen of geheugenproblemen?

   De test is succesvol ingevuld.

   Om het resultaat te ontvangen, je naam en e-mailadres invullen.

   De uitslag wordt direct gemaild.

   Meer over Angst

   Handige links

   >> De ADF stichting
   De ADF stichting is een patiënten- en familieorganisatie voor iedereen die te maken heeft met angst- en dwangklachten.

   >> NJI Nederlands Jeugdinstituut/a>
   Zeer gedetailleerde Informatie en handvatten over diverse angststoornissen

   >> Balans, vereniging voor ouders
   Informatie over angst

   Videos over angst

   Zo voelt een paniekaanval


   Gozen.com Heeft een betaalde online videotraining voor kinderen met angststoornissen, weliswaar in het engels

   Boeken over angst

   Er zijn veel boeken geschreven voor kinderen met angststoornissen. Deze boeken leggen op een kindvriendelijke manier uit wat angst is, bieden tips en strategieën voor het omgaan met symptomen en moeilijkheden. Een populaire boek is:

   Angst
   Van monster tot stille kracht
   Frits Boer

   Angst is soms zo heftig dat je leven erdoor overhoop gegooid wordt. In het boek ‘Angst – van monster tot stille kracht’ laat Kenniscentrum-expert Frits Boer de lezer volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten kennismaken met de wereld die schuil gaat achter dit gevoel. Het boek is zeer toegankelijk en biedt veel praktische inzichten aan patiënten en ouders.
   Bestel ‘Angst: van monster tot stille kracht’ bij Bol.com

   Ik sterf duizend doden
   Victoria Farkas
   Minou (14) heeft faalangst en niet zo’n beetje ook. Iedere keer als ze een boekbespreking moet houden of gymles heeft, sterft ze duizend doden. Zo omschrijft Minou haar faalangst. Ze probeert het voor iedereen verborgen te houden, ook voor haar twee beste vriendinnen Hanneke en Fadoua.
   Als ze erachter komen dat Minou fantastisch kan zingen, geven Hanneke en Fadoua haar, als verrassing, op om auditie te doen voor Idols. Hoewel de auditie pas over een paar maanden is, maakt Minou zich daar nu al iedere dag druk over en is ze er helemaal niet blij mee.

   >> Bestel ‘Ik sterf duizend doden’ bij Bol.com

   Experts en onderzoekers

   Prof. Dr. Adriaan van der Meer: Belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van behandelprotocollen voor angststoornissen bij kinderen.

   Dr. Marieke Kleina : Onderzoek naar de effectiviteit van cognitieve gedragstherapie (CGT) bij adolescenten met angststoornissen.

   Prof. Dr. Laura de Wit: Expertise in de ontwikkeling van preventieprogramma’s voor angststoornissen bij kinderen en jongeren.

   Dr. Timotheus Dorrepaal: Belangrijke bijdrage aan het begrijpen van de neurobiologische basis van angststoornissen en het ontwikkelen van neurowetenschappelijke interventies.

   Prof. Dr. Anna Verhulst: Onderzoek naar de rol van genetica en omgevingsfactoren bij de ontwikkeling van angststoornissen bij kinderen en adolescenten.

   Dr. Sarah van der Maas: Expertise in de diagnostiek en behandeling van angststoornissen bij jonge kinderen.

   Prof. Dr. Peter Muris: Belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar de cognitieve processen en mechanismen die ten grondslag liggen aan angststoornissen bij kinderen en jongeren.

   Dr. Eva Dieleman: Onderzoek naar de ontwikkeling en evaluatie van e-health interventies voor angststoornissen bij kinderen en adolescenten.

   Prof. Dr. Anneke den Daas: Expertise in de behandeling van angststoornissen bij kinderen met een autismespectrumstoornis.

   Dr. Matthijs Oud: Onderzoek naar de rol van opvoedingsfactoren en gezinsinteracties bij angststoornissen bij kinderen en jongeren.