Depressie

Depressie

Depressie bij kinderen en jeugd?

Depressie bij kinderen en jeugd: Begrijpen en behandelen

Somberheid is een emotie die soms bij het leven hoort en meestal vanzelf weer overgaat. Maar soms kan een sombere periode lang aanhouden of kunnen er dieperliggende problemen spelen. Dan spreken we van een depressie. Bij kinderen uit een depressie zich vaak op een andere manier dan bij volwassenen. Daarom is het belangrijk om een depressie bij kinderen en jeugdigen te begrijpen zodat je ernaar kunt handelen. In de basisschoolleeftijd kunnen kinderen bijvoorbeeld weinig zin hebben in activiteiten, plotseling gaan huilen, zich terugtrekken of denken dat niemand hen aardig vindt. Ze kunnen ook boos en snel geïrriteerd zijn, of veranderingen in hun eet- of slaappatroon ervaren.

Bij pubers met een stemmingsstoornis zie je vaak dat ze zich terugtrekken, weinig vrienden hebben, een gevoel van waardeloosheid uiten, perfectionistisch zijn of dat hun schoolprestaties achteruit gaan. Ook zij kunnen last hebben van eet- of slaapproblemen.

Stressvolle gebeurtenissen, zoals pesten of het overlijden van een belangrijk persoon, kunnen leiden tot een depressie. Nare ervaringen kunnen negatieve overtuigingen creëren over jezelf en de wereld, wat resulteert in somberheid.

Hoe vaak komt een depressie bij kinderen voor?

Somberheid kan al op jonge leeftijd voorkomen. Bij meisjes komt een depressie vaker voor dan bij jongens. Hoe vaak het precies voorkomt bij kinderen is de laatste tijd niet onderzocht.

Depressie bij kinderen en jeugd: Herkennen en behandelen

Depressie bij kinderen is een complex en gevoelig probleem dat de aandacht van ouders en verzorgers vereist. Het is echter vaak lastig om de symptomen van depressie bij kinderen te herkennen, omdat deze niet altijd duidelijk zijn. Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten, zodat je jouw kind de juiste manier kan ondersteunen. Bij Psylicht hebben we een zelftest depressie om snel een indruk te krijgen of sprake is van een depressie.

Herkennen van depressie bij kinderen en jeugd

Depressie wordt gekenmerkt door een sterk gevoel van verdriet, hopeloosheid en hulpeloosheid dat langer dan twee weken aanhoudt. Kinderen met een depressie kunnen zich neerslachtig, prikkelbaar of boos voelen en verliezen vaak interesse in activiteiten die ze voorheen leuk vonden. Andere symptomen van depressie bij kinderen zijn:

 • Lage energie en vermoeidheid
 • Moeite met slapen
 • Fysieke klachten zoals hoofdpijn en buikpijn
 • Veranderingen in eetlust
 • Negatief denken over jezelf
 • Moeite met concentreren
 • Sociale isolatie en terugtrekken

Onderstaande signalen kunnen ook wijzen op een depressie:

 • Je hebt bijna de hele dag een somber gevoel
 • Je hebt geen zin in leuke dingen
 • Je wil heel veel of juist heel weinig eten
 • Je bent snel boos
 • Je hebt een ‘zwaar hoofd’
 • Je kan je slecht concentreren
 • Je bent prikkelbaar
 • Je voelt je kwetsbaar
 • Je hebt een leeg gevoel
 • Je hebt hoofdpijn
 • Je hebt buikpijn
 • Je kan niet goed slapen
 • Je bent heel moe
 • Je voelt je waardeloos
 • Soms kan je het gevoel hebben dat je niet wil leven

Het is belangrijk op te merken dat de symptomen van depressie kunnen variëren afhankelijk van de leeftijd van het kind. Jongere kinderen vertonen mogelijk meer fysieke symptomen, terwijl tieners vaker stemmingsklachten ervaren.

De oorzaken van depressie bij kinderen en jeugdigen

Er is niet één specifieke oorzaak van depressie bij kinderen. Meestal spelen verschillende factoren een rol bij de ontwikkeling van een depressie. Factoren die het risico op een depressie verhogen:

 • Genen: als depressie voorkomt in de familie, kunnen kinderen een hoger risico lopen om depressief te worden
 • Levensgebeurtenissen: heftige gebeurtenissen zoals het overlijden van een dierbare of echtscheiding van ouders kunnen een depressie bij kinderen veroorzaken.
 • Chronische stress: langdurige stress door bijvoorbeeld pesten of prestatiedruk kan ook bijdragen aan het ontwikkelen van een depressie bij kinderen.

Risico’s verbonden aan depressie bij kinderen

Depressie bij kinderen is een ernstige aandoening die nog lang in je leven gevolgen kan hebben. Zonder behandeling kan het leiden tot ernstige problemen zoals suïcidale gedachten, drugsgebruik en andere psychische klachten. Het is daarom essentieel om hulp te zoeken als je vermoedt dat jouw kind depressief is.

Depressie zelftest

Vraag je je af of jouw kind last heeft van een depressie? Doe onze depressie zelftest en krijg meer inzicht.

/7

Depressie test

Korte test om te zien of er mogelijk sprake is van een depressie

1 / 7

Ik geniet nog steeds van de dingen waar ik vroeger van genoot.

2 / 7

Ik kan lachen en de dingen van een vrolijke kant bekijken.

3 / 7

Ik voel me opgewekt

4 / 7

Ik voel me alsof alles moeizamer gaat.

5 / 7

Ik heb geen interesse meer in mijn uiterlijk.

6 / 7

Ik verheug me van tevoren al op dingen.

7 / 7

Ik kan van een goed boek genieten, of van een radio- of televisieprogramma.

De test is succesvol ingevuld.

Als je de uitslag wilt hebben, kun je hier je naam en e-mailadres invullen.

Je krijgt de uitslag direct gemaild.

Gaat een depressie vanzelf over?

Een depressie kan ook vanzelf weer over gaan. Het kan wel zijn dat het soms in je leven weer terugkomt. Het hangt er dan ook vanaf of je er weinig of veel last van hebt gehad. Snel hulp zoeken is heel belangrijk, zodat een depressie minder lang duurt. Ook is dan de kans op terugkeer van de depressie kleiner.

Behandeling van depressie bij kinderen en jeugd

Het kan zijn dat je zelf merkt dat je klachten hebt, maar het kan ook zijn dat je ouders of leraren op school dat merken. Je klachten komen misschien niet alleen door somberheid, maar ook door andere dingen. Je bent bijvoorbeeld ook snel boos of bang, of je bent heel prikkelbaar.

Behandelpakket Positieve Vibe

Bij Psylicht bieden we korte, effectieve behandeling voor kinderen en jongeren die worstelen met somberheid of een depressie. We maken gebruik van cognitieve gedragstherapie-interventies in de vorm van oefeningen en huiswerkopdrachten om je kind te helpen zijn of haar depressie te overwinnen.

Bij Psylicht begrijpen we hoe belangrijk het is om kinderen en jongeren de juiste ondersteuning te bieden bij somberheid en depressie. Meld je vandaag nog aan bij het zorgpakket Positieve Vibe en ervaar hoe we jouw kind kunnen helpen om weer met vertrouwen positief in het leven te staan.

Psycho-educatie

Je leert wat je klachten precies zijn en hoe ze zijn ontstaan. Zo kan je er beter mee omgaan en krijg je meer zelfvertrouwen. Ook praat je over de voor- en nadelen van behandeling.

Behandelpakket Depressie

positieve vibe

Meer over depressie

Handige links

Depressie

>>Kenniscentum Kinder en jeugdpsychiatrie

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie zet zich in voor de beste jeugdhulp aan kinderen en jongeren met ernstige psychische problemen.

 

 

Videos over depressie

Wat gebeurt er in je hoofd als je depressief bent?

Open Video op Youtube

Boeken over depressie

Er zijn veel boeken geschreven speciaal voor kinderen met een depressie. Deze boeken leggen op een kindvriendelijke manier uit wat een depressie is, bieden tips en strategieën voor het omgaan met symptomen en moeilijkheden, en bevatten vaak verhalen van andere kinderen met een depressie.

Populaire boeken:

Als je nergens meer zin in hebt

Depressie bij kinderen: hoe zit dat?
Mere Vos

Niet alleen volwassenen kunnen depressief zijn, maar ook kinderen. Dat is wat anders dan je af en toe een beetje somber of verdrietig voelen. Depressie is een ziekte, al zie je dat niet altijd aan de buitenkant.Misschien ken jij wel een kind in je omgeving dat een depressie heeft, of ben jij zelf depressief. Dit boekje helpt je beter te begrijpen wat een depressie precies is en heel belangrijk: wat je eraan kunt doen.

Bestel ‘Als je nergens meer zin in hebt’ bij Bol.com

Dit is geen dagboek

Erna Sassen
Een paar jaar na het overlijden van zijn moeder wordt de 16-jarige Boudewijn ‘ziek’. Hij is totaal apathisch en komt zijn bed niet meer uit. Zijn vader stelt hem voor de keuze: ‘Vanaf nu schrijf je elke dag een stukje in dit schrift en je luistert elke dag naar tenminste één van deze cd’s. Zo niet, dan laat ik je opnemen.’ Boudewijn begint met forse tegenzin aan zijn ‘strafwerk’, maar gaandeweg blijkt het schrijven een uitlaatklep.

>> Bestel ‘Dit is geen dagboek’ bij Bol.com

En Prozac is mijn paracetamol

Zestien en depressief
Charlie Bee
Als Charlie 14 jaar is besluiten haar ouders te scheiden. Twee jaar later krijgt ze te horen dat zij een depressie heeft. Ze krijgt medicijnen, bezoekt een psycholoog en wordt uiteindelijk opgenomen in een kliniek. Op het moment dat ze een afscheidsbrief schrijft beseft ze dat ze geen afscheid wil nemen van personen die haar dierbaar zijn. Dit zorgt voor verandering. Ze begint aan een lange klim omhoog. In dit boek schrijft Charlie haar eigen verhaal. Ze schrijft over haar paniekaanvallen, dat ze zichzelf snijdt en over een zelfmoordpoging die ze gedaan heeft.

>> Bestel ‘En Prozac is mijn paracetamol’ bij Bol.com

De genezing van de krekel

Toon Tellegen
Op een dag voelt de krekel zich somber. De dieren doen er alles aan om het sombere gevoel te verdrijven uit het hoofd van de krekel. Het duurt een hele tijd voor de krekel zich weer beter voelt.

>> Bestel ‘De genezing van de krekel’ bij Bol.com

Ik was veertien en depressief

Mathilde Monaque

Op veertienjarige leeftijd ondergaat Mathilde Monaque een depressie die gepaard gaat met een ernstige vorm van anorexia. Ze moet zelfs opgenomen worden op de jongerenafdeling in het ziekenhuis. Wanneer ze de depressie overwonnen heeft besluit ze haar verhaal op te schrijven.

Bestel ‘Ik was veertien en depressief’ bij Bol.com

Verloren

Milou van der Horst
Verhaal over de twee vriendinnen Lieke en Demi. Lieke heeft veel problemen. Aan het begin van het boek raakt ze spoorloos verdwenen en ze laat een briefje achter. Demi is ontzettend ongerust en verdrietig om haar vriendin.

>> Bestel ‘Verloren’ bij Bol.com