Hoogbegaafd

Hoogbegaafd

Hoogbegaafdheid bij kinderen: Kenmerken en Signalering

In dit artikel bespreken we hoogbegaafdheid bij kinderen, inclusief de kenmerken en tips voor signalering. Een driejarig jongetje dat al kan lezen, alle namen van het dierenrijk kent en/of puzzels legt van meer dan 150 stuks kan bijvoorbeeld hoogbegaafd zijn. Hoogbegaafde kinderen kunnen net zoals andere kinderen natuurlijk ook soms verdrietig of boos, vrolijk, lief en ondeugend zijn. Ontdek waarom speciale zorg en aandacht nodig zijn om hoogbegaafde kinderen te laten opgroeien tot gelukkige volwassenen.

Wat is hoogbegaafdheid bij kinderen?

Hoogbegaafdheid bij kinderen is de aanleg om tot uitzonderlijke prestaties te komen. Ongeveer 2% van de mensen is hoogbegaafd en wordt zo geboren. Vaak wordt hoogbegaafdheid verward met een hoog IQ maar een hoge intelligentie is echt iets anders. Naast een hoge intelligentie, gemeten door het IQ, zijn ook creativiteit en doorzettingsvermogen (motivatie) nodig om ergens in uit te kunnen blinken. De groep hoogbegaafde kinderen vraagt zowel in het dagelijkse leven als op school om een andere begeleiding en opvoeding, omdat ze zich anders ontwikkelen dan gemiddeld. Het is daarom belangrijk om als ouder kennis te verzamelen over de ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen. Ook is het belangrijk om te weten hoe je hoogbegaafdheid bij kinderen kunt herkennen.

Bij welk IQ is een kind hoogbegaafd?

Een gemiddeld intelligentieniveau ligt tussen de 90 en 110. Bij een IQ tot 120 spreekt men van een bovengemiddeld intelligentieniveau en bij een IQ tot 130 spreekt men van een begaafd intelligentieniveau. Een hoogbegaafd kind heeft als kenmerk een IQ dat hoger is dan 130. Maar hoogbegaafdheid is zoals gezegd meer dan intelligentie, want dat is slechts de score uit een intelligentieonderzoek. Persoonlijkheidsfactoren zoals doorzettingsvermogen en creativiteit spelen ook een belangrijke rol bij hoogbegaafdheid.

Kenmerken en signalering van een hoogbegaafd kind

Een hoogbegaafd kind is in meerdere opzichten ‘anders’ dan andere kinderen. Daarom is het belangrijk om hoogbegaafdheid vroegtijdig te signaleren, zodat het kind de juiste begeleiding krijgt om zich optimaal te ontwikkelen.

Hoogbegaafdheid zelftest

/10

Hoog begaafdheid test

Korte test om te zien of er mogelijk sprake is van een (hoog)begaafdheid

Ik leg snel verbanden en heb een goed geheugen

Wat past het beste bij mij

Ik voel me vaak verveeld of gefrustreerd tijdens de les

Ik ben nieuwsgierig en wil vaak veel van een onderwerp weten

Ik ben perfectionistisch en faalangstig

Ik ben creatief en heb een rijke fantasie

Ik ben gevoelig en kan me goed inleven in anderen

wat past het beste bij mij

Wat past het beste bij mij

Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel

De test is succesvol ingevuld.

Als je de uitslag wilt hebben, kun je hier je naam en e-mailadres invullen.

Je krijgt de uitslag direct gemaild.

 

 

Bij Psylicht bieden wij officiële intelligentieonderzoeken aan vanaf € 250

Hoogbegaafdheid wordt gekenmerkt door een combinatie van drie eigenschappen: een IQ van 130 of hoger, een creatief brein en veel doorzettingsvermogen. Hoewel elk kind anders is, zijn er veel voorkomende kenmerken die kunnen wijzen op hoogbegaafdheid bij kinderen:

 • Hoge intelligentie (IQ hoger dan 130)
 • Vroege ontwikkeling
 • Altijd vragen stellen
 • Flitsende, gekke en vreemde ideeën hebben
 • Discussiëren in detail, kritisch zijn en stellingen bewerken
 • Vaak al veel weten
 • Genieten van leren
 • Zeer nieuwsgierig en onderzoekend zijn
 • Uitblinken op meerdere gebieden
 • Mentaal en fysiek betrokken zijn, soms afwezig en wegdromend lijken
 • Een ongewone, complexe woordenschat hebben
 • Gemakkelijk kunnen leren
 • Goed verbanden kunnen leggen (causale verbanden)
 • Makkelijk problemen kunnen analyseren
 • Grote denksprongen kunnen maken
 • Voorkeur hebben voor abstractie
 • Een hoge mate van zelfstandigheid tonen
 • Brede of juist specifieke interesse hebben, hoge motivatie en veel energie tonen
 • Creatief en origineel zijn
 • Iets goed kunnen na 1 tot 2 keer oefenen
 • Perfectionistisch zijn
 • Nieuwe ontwerpen creëren
 • Liever met oudere kinderen omgaan
 • Een apart gevoel voor humor hebben
 • Een hoge mate van concentratie tonen
 • Zeer zelfkritisch zijn
 • Uitvindingen doen
 • Ideeën ontwikkelen en bewerken

Ideeën ontwikkelen en bewerken

Het is belangrijk om op te merken dat een kind niet al deze kenmerken hoeft te hebben om hoogbegaafd te worden genoemd. Omgekeerd geldt ook dat een kind met een of meer van deze kenmerken niet per se hoogbegaafd hoeft te zijn. Het is belangrijk om het kind te accepteren zoals het is. Door te voorzien in hun leerhonger en te bieden wat ze nodig hebben, kun je veel sociale en emotionele uitdagingen helpen verminderen en hun geluk bevorderen.

Wat biedt psylicht?

Intelligentieonderzoek

Een intelligentieonderzoek geeft waardevolle informatie over de vaardigheden van je kind, zoals het denkvermogen, geheugen, probleemoplossend vermogen en taalvaardigheid. Dit onderzoek biedt belangrijke informatie over de sterke punten van je kind waarin het meer uitgedaagd kan worden. We starten binnen enkele dagen en binnen een week is het onderzoek afgerond. Wij bieden al een intelligentieonderzoek aan vanaf €250.

Psycho-educatie

Bij Psylicht hebben we speciale online digitale thuismodules die leuk en leerzaam zijn voor kinderen en jongeren. Met deze modules leer je meer over je eigen klachten en hoe ze zijn ontstaan. Maar weet je wat het mooie is? Door deze kennis op te doen, leer je ook beter met je klachten om te gaan en krijg je meer zelfvertrouwen!

Elke week krijg je leuke opdrachten die je thuis kunt doen. Deze opdrachten helpen je om nieuwe dingen te proberen en positieve veranderingen in je gedrag te maken. Als je dit doet, zul je merken dat er allerlei nieuwe mogelijkheden voor je opengaan. Je kunt nieuwe vaardigheden ontdekken en jezelf steeds beter voelen.

Bij Psylicht willen we je graag helpen om op een leuke en fijne manier te groeien en jezelf te ontwikkelen. Met onze speciale digitale thuismodules zul je ontdekken dat leren ook heel leuk kan zijn!

Lees meer in het blog over hoogbegaafdheid en presteren op school

Meer over hoogbegaafdheid

Handige links

>>Stichting Mensa.

Mensa is een internationale club, met verenigingen in meer dan honderd landen. Wereldwijd zetten zij zich in voor de belangen van hoogbegaafden op allerlei niveaus.

>>Stichting Hoogbegaafd
Stichting Hoogbegaafd! verbindt, informeert en onderzoekt (ouders en begeleiders van) hoogbegaafden van alle leeftijden en achtergronden. Dat doen we met bijeenkomsten, een online community, het schrijven van artikelen en het onderzoeken van bepaalde aspecten van hoogbegaafdheid.

Videos over hoogbegaafdheid

>>Ben jij soms zo lui omdat je te slim bent?

Ontdek hoe hoogbegaafde kinderen hun potentieel kunnen benutten en hun mentale weerbaarheid kunnen ontwikkelen in een boeiende videopresentatie van Prof. dr. Tessa Kieboom. Zij is een vooraanstaande expert in hoogbegaafdheid in België. Op de website van de Universiteit van Vlaanderen legt ze uit dat slimme kinderen die toch falen zeker niet lui zijn. Ze benadrukt dat deze kinderen niet alleen hun intelligentie moeten ontwikkelen, maar ook de mentale veerkracht moeten opbouwen om met hun uitzonderlijke vermogens om te gaan. Met great power comes great responsibility! Bekijk de video om meer inzicht te krijgen in de uitdagingen en mogelijkheden van hoogbegaafde kinderen.

Een andere boeiende video van Universiteit van Vlaanderen biedt het fascinerende inzicht waarom hoogbegaafden vaak geen diploma behalen.>>klik hier

Combinatiepakket Hoogbegaafdheid

breinbooster & moedige mindset