Angst

Angst bij kinderen en jeugd begrijpen en overwinnen

Angst bij kinderen en jeugd is een veel voorkomend probleem dat onze aandacht verdient. Het is natuurlijk dat kinderen en jongeren angst ervaren, maar soms kan angst hun dagelijks leven verstoren en belemmeren. Bij Psylicht begrijpen we de impact die angst kan hebben op het welzijn en de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Wat is angst

Angst is een natuurlijke en gezonde reactie die ons beschermt tegen gevaarlijke situaties. Het fungeert als een alarmsysteem dat ons waarschuwt voor mogelijke bedreigingen en ons helpt weloverwogen beslissingen te nemen. Er zijn verschillende normale angsten die optreden tijdens specifieke ontwikkelingsfasen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld bang zijn voor monsters of het donker, en op een ander moment angst ervaren voor de kapper of de dokter. Deze angsten verdwijnen meestal vanzelf.

Soms kan angst je dagelijks functioneren verstoren en je verlammen, waardoor het je belemmert in het dagelijks leven. Op school kan dit bijvoorbeeld resulteren in sociale angst, angst voor specifieke taken, faalangst of angst om voor de klas te staan. Die situaties ga je liever uit de weg. Langdurige angst kan ook lichamelijke klachten veroorzaken, zoals buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid of hyperventilatie.

Faalangst

Faalangst is een gevoel dat we allemaal wel eens ervaren, bijvoorbeeld wanneer we een presentatie moeten geven. In de meeste gevallen is dit niet erg en kan het zelfs helpen. De gezonde spanning zorgt ervoor dat we beter presteren. Als de spanning echter zo groot wordt dat het ons meer blokkeert dan motiveert, spreken we van ‘negatieve faalangst’. Dit kan leiden tot black outs, chaotisch en gehaast gedrag, bevriezen of moeite hebben met concentreren. De klachten ontstaan doordat ons lichaam het stresshormoon adrenaline produceert, dat normaal gesproken bedoeld is om ons te helpen ontsnappen aan gevaarlijke situaties. Het helpt alleen niet in situaties waarin vluchten niet mogelijk is.

Het is belangrijk om te weten dat faalangst geen karaktertrek is, maar het resultaat van aangeleerde (denk)stappen. Net als andere vormen van angst kan faalangst effectief worden aangepakt met cognitieve gedragstherapie (CGT). Lees meer over schoolproblemen op het blog: Help! Mijn kind wil niet meer naar school en Hoe om te gaan met besten op school: tips voor ouders.

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een krachtige benadering om angst te overwinnen. Deze therapie richt zich op het veranderen van gedrag, gedachten en lichamelijke reacties, en biedt diverse oefeningen en technieken om angst te verminderen. Een van de technieken is herhaalde, geleidelijke blootstelling (‘exposure’) aan de bron van de angst, bijvoorbeeld eerst in het gezelschap van vertrouwde personen. Daarnaast kunnen helpende gedragspatronen worden aangeleerd en niet-helpende patronen worden afgeleerd. Ontspanningsoefeningen zijn een manier om lichamelijke

Wat biedt Psylicht?

Psycho-educatie

Bij Psylicht bieden we een specialistische behandeling om angst te overwinnen. We begrijpen dat een positieve en ondersteunende relatie met ouders en vrienden kan helpen, net een goede behandeling.

We hebben bij Psylicht speciale thuiswerkboeken die leuk en leerzaam zijn voor kinderen en jongeren. Met dit op maat gemaakte werkboek leer je meer over je eigen klachten en hoe ze zijn ontstaan. Door deze kennis op te doen, leer je ook beter met je klachten om te gaan en krijg je meer zelfvertrouwen!

Elke week krijg je leuke opdrachten die je thuis kunt doen. Deze opdrachten helpen je om nieuwe dingen te proberen en je gedrag positief te veranderen. Als je dit doet, zul je merken dat er allerlei nieuwe mogelijkheden voor je ontstaan. Je kunt nieuwe vaardigheden ontdekken en je steeds beter voelen.

Bij Psylicht willen we je graag helpen om op een leuke en fijne manier te leren jezelf te ontwikkelen. Met onze speciale werkboeken zul je ontdekken dat leren ook heel leuk kan zijn!

Ben je klaar voor een positieve verandering? Meld je dan nu aan voor Moedige Mindset!