Help! Mijn kind wil niet meer naar school: Omgaan met angststoornissen

Angststoornis bij kinderen omgaan met schoolweigering

Angststoornissen bij kinderen kunnen het dagelijks leven ernstig beïnvloeden, met name wanneer het aankomt op naar school gaan. Het is een uitdagende situatie waar veel ouders mee te maken krijgen. Als je merkt dat je kind angst heeft om naar school te gaan, is het belangrijk om begripvol en ondersteunend te zijn. In dit artikel delen we informatie, herkenningspunten en waardevolle tips om ouders te helpen omgaan met schoolvermijding en schoolweigering als gevolg van angststoornissen bij hun kinderen.

1. Herken de symptomen van schoolweigering door angst

Angststoornissen kunnen zich op verschillende manieren uiten bij kinderen. Let op de volgende symptomen die verband kunnen houden met schoolweigering:

  • Sterke weerstand en angstig gedrag wanneer het tijd is om naar school te gaan.
  • Fysieke klachten zoals buikpijn, hoofdpijn of misselijkheid die vaak optreden op schooldagen.
  • Prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en tranen in verband met schoolgerelateerde onderwerpen.
  • Sociale terugtrekking en verminderde interesse in activiteiten die voorheen plezierig waren.

2. Neem de angst van je kind serieus

Het is essentieel om de angst van je kind serieus te nemen en te erkennen dat deze echt is, zelfs als je de oorzaak niet direct begrijpt. Luister actief naar je kind en stel open vragen om een beter inzicht te krijgen in hun angsten en zorgen. Je kunt vragen stellen om erachter te komen waarom ze niet naar school durven. Worden ze gepest of behoren ze niet tot een bepaalde vriendengroep waardoor ze zich alleen en eenzaam voelen? Laat ze weten dat je er voor hen bent en dat je samen een oplossing gaat vinden.

3. Zoek professionele hulp

Bij vermoedens van een angststoornis en schoolweigering is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. Bij Psylicht kunnen we de juiste diagnose stellen en effectief behandelen. Door samen te werken met Psylicht kun je de beste ondersteuning en begeleiding bieden aan je kind. Ook ouders bieden we ondersteuning in de vorm van opvoedadvies / ouderbegeleiding aangezien deze problemen veel betekenen voor het gehele gezin.

4. Creëer een veilige en gestructureerde omgeving

Bied je kind een veilige en gestructureerde omgeving waarin hij of zij zich comfortabel voelt. Dit kan helpen om angst te verminderen en het vertrouwen in de schoolomgeving geleidelijk te herstellen. Zorg voor een regelmatig dagelijks ritme, geef duidelijke verwachtingen en beloon positief gedrag.

5. Werk samen met de school

Het is belangrijk om open communicatielijnen met de school van je kind te behouden. Bespreek de situatie met de leerkracht en het schoolpersoneel en werk samen aan een plan om je kind te ondersteunen. Vraag na of er een weerbaarheidstraining of een faalangsttraining is, indien sprake is van faalangst of pesten. Soms kunnen kleine aanpassingen, zoals kortere schooldagen of begeleiding van een vertrouwde volwassene, het verschil maken.

6. Moedig stapsgewijze blootstelling aan

Geleidelijke blootstelling aan de schoolomgeving kan helpen om de angst van je kind te verminderen. Begin met kleine stappen, zoals een bezoek aan de school buiten schooltijd, kennismaking met de leerkracht of het bijwonen van sociale activiteiten op school. Bouw de blootstelling geleidelijk op, op het tempo van je kind, om hem of haar te helpen de angst te overwinnen.

7. Blijf geduldig en ondersteunend

Het is belangrijk om geduldig te blijven en je kind te ondersteunen tijdens dit proces. Verwacht geen snelle oplossingen of directe resultaten. Het herstel van schoolweigering vereist tijd, begrip en consistentie. Wees een bron van steun en moedig je kind aan om kleine successen te vieren.

8. Toon je eigen kwetsbaarheden

Als ouder kan het tonen van je eigen kwetsbaarheden een waardevolle bijdrage leveren aan het begrip en de ondersteuning van je kind. Het is belangrijk om te erkennen dat je eigen ervaringen als kind mogelijk vergelijkbaar waren, zoals onzekerheid of gepest worden op school. Door openlijk te praten over deze ervaringen en hoe je ermee omging, creëer je een sfeer van begrip en verbondenheid. Je kind kan zich dan gemakkelijker identificeren en voelt zich meer begrepen, waardoor het vertrouwen en het delen van gevoelens en zorgen wordt versterkt.

9. Conclusie

Het omgaan met schoolweigering als gevolg van een angststoornis bij kinderen kan een uitdaging zijn, maar met begrip, eventueel met de ondersteuning van Psylicht en een ondersteunend netwerk kun je je kind helpen deze uitdaging te overwinnen. Blijf open communiceren, wees geduldig en zoek de juiste hulpbronnen om je kind te ondersteunen.

Raadpleeg altijd een professional voor specifiek advies en begeleiding. Samen kunnen we ervoor zorgen dat kinderen met angststoornissen de steun krijgen die ze nodig hebben om weer met vertrouwen naar school te gaan.

Wil je meer weten over een angststoornis bij kinderen en jongeren? Bij Psylicht hebben we de sneltest angststoornis om binnen een paar minuten een indruk te krijgen of er mogelijk sprake is van een angststoornis.

Ons speciale behandelpakket, Moedige Mindset, is ontwikkeld om angstige kinderen te helpen. De behandeling helpt met het opbouwen van zelfvertrouwen en het overwinnen van angstigen.

Door samen te werken met Psylicht geef je je kind de best mogelijke ondersteuning en begeleiding. We stellen een persoonlijk behandelplan op zodat duidelijk is wat jullie kunnen verwachten. Ons doel is om je kind te helpen zijn of haar angsten te overwinnen en weer vol vertrouwen deel te nemen aan school en het dagelijks leven.

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe Psylicht je kan helpen bij het bieden van de juiste zorg en behandeling voor je kind. Samen zorgen we ervoor dat je kind weer met een moedige mindset kan deelnemen aan het schoolleven en de wereld vol vertrouwen kan verkennen.

Lees meer in ons blog over het verbeteren van de studievaardigheden.

Angststoornis bij kinderen omgaan met schoolweigering