Effecten van schermgebruik op de mentale gezondheid van kinderen

Als ouder ben je vast bekend met het schermgebruik van je kinderen. Ieder kind maakt tegenwoordig namelijk gebruik van tablets, smartphones en computers. Het is een deel van hun leven geworden. De huidige technologie heeft veel voordelen. Toch is het ook belangrijk om je bewust te zijn van de nadelige effecten van het schermgebruik. We bespreken deze effecten en bieden je handvatten hoe hiermee om te gaan.

Overmatig schermgebruik kan een sterke invloed hebben op de stemming en de balans van kinderen. Te lang en te vaak achter een scherm zitten kan leiden tot angst, eenzaamheid en zelfs een depressie. Som is het te laat en is er mogelijk sprake van een gameverslaving. Meer hierover in mijn andere blog. Het is belangrijk om het schermgebruik van je kind goed in de gaten te houden. Stimuleer je kind om ook andere activiteiten te ondernemen zoals buiten spelen, lezen of creatieve bezigheden.

SLAAPPROBLEMEN

Schermgebruik voor het slapengaan kan leiden tot slaapproblemen bij kinderen. Het blauwe licht van schermen kan de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verstoren. Hierdoor vallen kinderen moeilijker in slaap en slapen ze mogelijk onrustiger. Het is verstandig om de schermtijd minstens een uur voor het slapengaan te stoppen. Hierdoor heeft een kind voldoende tijd om tot rust te komen en zal het minder invloed hebben op de nachtrust.

SOCIALE EN EMOTIONELE ONTWIKKELING

Overmatig schermgebruik kan ook de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen beïnvloeden. Het kan leiden tot minder contacten met vriendjes en vriendinnetjes. Kinderen kunnen in zichzelf gekeerd raken en minder gemakkelijk contact maken met leeftijdsgenootjes. Moedig je kind dan ook aan om andere activiteiten te ondernemen. Denk aan samenspelen, sporten en andere groepsactiviteiten.

CONCENTRATIE EN SCHOOLPRESTATIES

Te veel tijd achter een scherm doorbrengen kan invloed hebben op de concentratie en de schoolprestaties van kinderen. Het constante multitasken en de afleiding kunnen leiden tot verminderde aandacht en een lager energieniveau. Stel daarom duidelijke regels op over de schermtijd. Help je kind met het plannen en organiseren van hun huiswerk.

EFFECTEN VAN SCHERMGEBRUIK OP DE MENTALE GEZONDHEID VAN KINDEREN | HOE OUDERS KUNNEN HELPEN

Effecten van schermgebruik op de mentale gezondheid van kinderen: Als ouder speel je een belangrijke rol, hier zijn enkele strategieën die je kunt toepassen:

1. STEL DUIDELIJKE REGELS VOOR HET SCHERMGEBRUIK VAN KINDEREN

Maak samen met je kind duidelijke afspraken over het schermgebruik. Bepaal hiervoor een dagelijkse limiet. Gebruik een timer om de tijd bij te houden. Maak ook afspraken over wanneer schermen wel en niet zijn toegestaan, zoals tijdens het eten of voor het slapengaan. Door duidelijk te zijn en dit ook goed vol te houden help je je kind om weer beter in balans te komen.

2. BIED ALTERNATIEVE ACTIVITEITEN AAN

Complimenteer je kind als  het andere activiteiten onderneemt. Stimuleer ook buitenspelen, lezen, knutselen, sporten of het deelnemen aan sociale groepsactiviteiten. Door veel verschillende activiteiten aan te bieden, krijgt je kind de kans om zijn of haar blik weer te verruimen en in een positieve spiraal te komen.

3. CREËER EEN SCHERMVRIJE SLAAPOMGEVING

Help je kind een goede nachtrust te krijgen door een schermvrije slaapomgeving te creëren. Beperk het schermgebruik minstens een uur voor het slapengaan.  Moedig ontspannende activiteiten aan, zoals het lezen van een boek of het luisteren naar rustgevende muziek. Zorg ook voor een overzichtelijke en rustige slaapkamer waar je kind zich heerlijk kan ontspannen.

4. COMMUNICEER OPENLIJK EN BEGRIPVOL

Praat regelmatig met je kind over het gebruik van schermen en de effecten ervan. Ze weten waarschijnlijk wel dat het niet gezond is, maar de prikkel om toch op het scherm te gaan en soms ook de sociale druk van bijvoorbeeld klasgenootjes is erg groot. Luister naar de ervaringen en gevoelens van je kind. Toon begrip voor de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd. Bied ondersteuning en begeleiding zonder te oordelen, zodat je kind zich gehoord en gesteund voelt.

5. ZORG VOOR EEN POSITIEVE DIGITALE OMGEVING

Help je kind om een gezonde digitale omgeving te creëren. Praat over online veiligheid, de invloed van sociale media en van respectvol online gedrag en het vermijden van cyberpesten. Moedig je kind aan om positieve online interacties te hebben en zich bewust te zijn dat je altijd sporen achterlaat op het internet. Het is lastig te begrijpen dat dit jaren later nog aanwezig zal zijn en bijvoorbeeld bij een sollicitatie weer naar voren kan komen. Leer hen om kritisch te denken en verantwoordelijkheid te nemen voor hun online activiteiten.

Door deze strategieën toe te passen kun je als ouder een positieve invloed uitoefenen op het schermgebruik en de mentale gezondheid van je kind. Opvoeden is de kracht van herhaling. Kinderen hebben duidelijke grenzen nodig en moeten er regelmatig opnieuw aan herinnerd worden.

PSYLICHT

Als ouder is het begrijpelijk dat je je zorgen maakt over de effecten van schermgebruik op de gezondheid van je kind. Bij Psylicht staan we klaar om jullie hiermee te ondersteunen. Onze praktijk biedt opvoedingsadvies / ouderbegeleiding, onderzoek en behandeling.

Kalme Focus: Praktische Hulp bij Overmatig Gebruik

Voor jongeren die moeite hebben met het beheersen van hun sociale mediagebruik of gamen, bieden wij de Kalme Focus-module aan. Deze behandeling bestaat uit acht sessies, waarin jongeren leren hun gewoonten te doorbreken, focus te herwinnen, en offline betekenisvolle activiteiten te ontdekken. Samen met ouders werken we aan gezonde oplossingen, gericht op herstel van balans en welzijn.

MOEDIGE MINDSET

Moedige Mindset helpt kinderen om angst en onzekerheid te overwinnen. 

POSITIEVE VIBE

Positieve Vibe helpt bij het verminderen van sombere gedachten en depressieve gevoelens. 

Bij Psylicht begrijpen we dat het zoeken naar psychologische hulp een grote stap kan zijn. Door de laagdrempeligheid van Psylicht hopen we dat jullie deze stap durven zetten indien dat nodig is.

Wil je meer informatie over onze psychologiepraktijk en de behandelingen die wij aanbieden? Neem dan een kijkje op onze website. Bij Psylicht zul je je snel thuis voelen.

Doe de gratis test: Is mijn kind social of gameverslaafd?

Doe de korte gratis test van 13 vragen en krijg direct de uitslag of er sprake is van een social- of gameverslaving