Blog: Social Media en Jongeren – Tijd voor Kalme Focus
Auteur: Evelien van der Pal, Kinder- en Jeugdpsycholoog
Sociale media maken een belangrijk deel uit van het leven van jongeren, maar wat gebeurt er als het evenwicht tussen online en offline leven verloren gaat? Onlangs ben ik geïnterviewd door de Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen over dit onderwerp. In dit blog deel ik inzichten uit dit interview en introduceer ik onze vooruitstrevende behandeling: de Kalme Focus-module voor socials en gaming.
Sociale Media: Een Onzichtbare Invloed
De impact van sociale media op jongeren is groter dan we vaak denken. Uit onderzoeken blijkt dat overmatig gebruik kan leiden tot problemen zoals slaaptekort, concentratieverlies, en zelfs angst en depressie. Tegelijkertijd ervaren jongeren hun smartphone zelden als het probleem, terwijl die vaak wel de oorzaak is van klachten. De schijnbare vrijheid online verandert vaak in een valstrik van eindeloos scrollen, vergelijken, en perfectionisme.
Een Collectieve Verantwoordelijkheid
Ouders spelen een cruciale rol in het begeleiden van hun kinderen. Open communicatie is daarbij essentieel. Jongeren moeten zich veilig voelen om naar ouders toe te stappen als ze online iets vervelends meemaken. Daarnaast pleit ik voor balans: minder schermtijd en meer rust en ruimte in de echte wereld. Maar ook scholen, techbedrijven en overheden dragen verantwoordelijkheid. Dit is een maatschappelijk probleem dat gezamenlijke inspanning vereist.
Kalme Focus: Praktische Hulp bij Overmatig Gebruik
Voor jongeren die moeite hebben met het beheersen van hun sociale mediagebruik of gamen, bieden wij de Kalme Focus-module aan. Deze behandeling bestaat uit acht sessies, waarin jongeren leren hun gewoonten te doorbreken, focus te herwinnen, en offline betekenisvolle activiteiten te ontdekken. Samen met ouders werken we aan gezonde oplossingen, gericht op herstel van balans en welzijn.
Doe de gratis test: Is mijn kind social of gameverslaafd?
Doe de korte gratis test van 13 vragen en krijg direct de uitslag of er sprake is van een social- of gameverslaving
Meer weten?
Ben je ouder en herkent je deze uitdagingen? Neem contact op voor meer informatie over onze aanpak. Samen kunnen we jongeren helpen gezond op te groeien in een digitale wereld.
Voor praktische adviezen en ondersteuning bij mediaopvoeding kun je terecht op websites zoals Netwerk Mediawijsheid en Nederlands Jeugdinstituut.
Laten we blijven investeren in de mentale gezondheid van onze jongeren – zowel online als offline.
Klik hier om het gehele artikel uit Kinderarts en Samenleving van Lyanneke Krauss te lezen, het artikel is geïnspireerd op de bestseller Generatie angststoornis: Wat sociale media met onze kinderen doen van sociaal psycholoog Jonathan Haidt