Sociale Media en Gaming

Overmatig gebruik Sociale Media en Gaming

In mijn praktijk kom ik regelmatig jongeren tegen die worstelen met overmatig sociale media- en gamegebruik. Overmatig gebruik hiervan heeft een enorme impact op hun ontwikkeling, schoolprestaties en sociale leven.

Uit het Grote Jongerenonderzoek 2023 van Mediahuis, blijkt dat ruim 62% van de jongeren tussen 15 en 35 jaar zichzelf als verslaafd beschouwt aan sociale media. Voor de jongste groep, 15- tot 21-jarigen, ligt dit percentage zelfs nog hoger.

Daarnaast besteden jongeren gemiddeld 4,8 uur per dag aan hun mobiele telefoon. Hierbij wordt het grootste deel van de tijd besteed aan sociale media. Dit gebruik leidt bij 30% van de jongeren tot onzekerheid, verdriet of depressie. Deze negatieve gevoelens hebben een direct verband met hun gezondheid.

Als kinder- en jeugdpsycholoog zet ik me niet alleen in om jongeren te helpen, maar ook om dit groeiende probleem onder de aandacht te brengen. Na rook- en suikerverslaving zien we nu een nieuwe, vaak onderschatte maatschappelijke verslaving: die aan schermen en digitale platforms.

Test nu: Is mijn kind social of gameverslaafd?

Om een beeld te krijgen of er sprake is van gezond gebruik van socials of gamen, of er sprake is van een verslaving, kun je onderstaande test doen en er snel achterkomen.

/13
tiener met telefoon

Is mijn kind social- of gameverslaafd?

Korte test om te zien of er bij je kind mogelijk sprake is van een social- of gameverslaving.

Hoeveel tijd besteedt je kind gemiddeld per dag aan sociale media of gamen?

Hoe reageert je kind als je vraagt om te stoppen met gamen of sociale media?

Hoe vaak kiest je kind sociale media of gamen boven andere activiteiten (bijv. sport, schoolwerk)?

Merk jij fysieke klachten, of heeft je kind dit wel eens genoemd, door gamen of sociale media (bijv. hoofdpijn, vermoeide ogen)?

Merk je slaaptekort, of klaagt je kind soms over slaaptekort door gamen of sociale media?

Is je kind afgeleid of heeft je kind vaak moeite om de aandacht erbij te houden?

Hoe reageert je kind op kritiek over zijn of haar schermtijd?

Hoe vaak gebruikt je kind sociale media of games om problemen of emoties te ontvluchten?

Heeft je kind vrienden of sociale contacten buiten het scherm?

Gebruikt je kind de telefoon of gamet hij of zij tijdens het eten?

Hoe gaat je kind om met verantwoordelijkheden, zoals huiswerk of taken in huis?

Hoe is het humeur van je kind als het niet kan gamen of sociale media kan gebruiken?

Hoe vaak lijkt je kind gefrustreerd of verdrietig als het geen toegang heeft tot sociale media of games?

Effectieve behandeling voor overmatig social media- en gamegebruik

Heb je het gevoel dat social media of gamen het leven van je kind overneemt? Onze behandeling Kalme Focus module gaming en socials biedt een effectieve aanpak om overmatig schermgebruik binnen 8 sessies te doorbreken.

Met persoonlijke begeleiding leren jongeren hoe ze grip krijgen op hun online gedrag, weer balans vinden in hun dagelijks leven en gezonde gewoontes ontwikkelen. We richten ons op bewustwording, praktische strategieën en het versterken van zelfcontrole. Ouders worden betrokken in het proces om samen duurzame veranderingen te bereiken.

Kalme Focus helpt jongeren om weer tijd en energie vrij te maken voor wat écht belangrijk is. Maak vandaag nog een afspraak en zet de eerste stap naar een gezonde digitale balans.

Onze behandeling bij overmatig gebruik:

Kalme focus

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Gratis verkennend gesprek

In het adviesgesprek bespreken we jullie hulpvraag. Ik ben geïnteresseerd in jullie verhaal en wil jullie helpen om verder te komen. Op basis van het gesprek en mijn expertise, geef ik een advies dat het beste past bij jullie situatie. Het gesprek duurt ongeveer een half uur en is vrijblijvend.