Hoogbegaafde kinderen kunnen onderpresteren op school. Alhoewel je het niet zou verwachten, is onderpresteren iets waar veel hoogbegaafden mee te maken hebben. Het is belangrijk om te begrijpen hoe dit kan ontstaan en te leren hoe je hier als ouder het beste mee om kunt gaan. In dit blog geven we informatie en tips die helpen.
- Herken de symptomen van onderpresteren bij hoogbegaafde kinderen
Onderpresteren bij hoogbegaafde kinderen kan zich op verschillende manieren uiten. Let op de volgende symptomen die hiermee verband kunnen houden:
- Gebrek aan motivatie en betrokkenheid bij schoolwerk.
- Onvoldoende uitdaging en interesse in gewone lesstof.
- Uitstelgedrag en moeite met het afronden van taken.
- Faalangst en perfectionisme.
- Sociale en emotionele problemen in relatie tot school.
- Erken en begrijp de behoeften van je hoogbegaafde kind
Het is belangrijk dat je je hoogbegaafde kind leert begrijpen. Hoogbegaafde kinderen hebben vaak behoefte aan uitdagend en stimulerend onderwijs dat aansluit bij hun capaciteiten. Stel open vragen en luister goed. Zoek naar manieren om je kind te ondersteunen in zijn of haar leerproces.
- Creëer een stimulerende leeromgeving
Bied je hoogbegaafde kind een stimulerende leeromgeving aan. Hierdoor worden kinderen uitgedaagd en gestimuleerd om hun volledige potentieel te benutten. Je kunt contact opnemen met school om te bespreken hoe ze je kind kunnen uitdagen zodat hij of zij zich niet verveelt. Daarnaast kun je buiten schooltijd activiteiten aanbieden die aansluiten bij de interesses en talenten van je kind. Het komt helaas nog regelmatig voor dat hoogbegaafdheid op school niet wordt herkend. “Als een kind zo slim is, dan haalt hij of zij toch alleen maar hoge cijfers”, is de heersende gedachte. Als ouder kan je het gevoel hebben dat je als pretentieus wordt gezien.
- Zoek professionele ondersteuning
Bij vermoedens van onderpresteren bij je hoogbegaafde kind is het verstandig om professionele ondersteuning bij Psylicht te zoeken of het laten afnemen van een specialistisch intelligentieonderzoek. Ook een onderwijsadviseur of intern begeleider kan helpen bij het herkennen van de oorzaken van onderpresteren en het ontwikkelen van een plan van aanpak. Samen met ons kun je werken aan effectieve strategieën en interventies om het onderpresteren te verminderen.
- Stimuleer een positieve mindset en zelfvertrouwen
Moedig je kind aan om een positieve mindset te ontwikkelen en zelfvertrouwen op te bouwen. Onderpresteren kan leiden tot negatieve gedachten en gevoelens. Help je kind om zich bewust te worden van zijn of haar sterke kanten en successen. Benadruk dat fouten maken er bij hoort. Hun inzet is belangrijker dan het behalen van goede resultaten. Die volgen waarschijnlijk vanzelf als je kind zich veilig voelt en minder bang is om te falen.
- Bouw een ondersteunend netwerk op
Zoek contact met andere ouders van hoogbegaafde kinderen. Ga naar professionals op het gebied van hoogbegaafdheid en onderpresteren, zoals Psylicht. Spreek met de intern begeleider op school. Verdiep je verder in hoogbegaafdheid door naar ons kenniscentrum te gaan. Hier vind je meer informatie over hoogbegaafdheid. Ook hebben we een korte zelftest om een indruk te krijgen of er mogelijk sprake is van hoogbegaafdheid.
Conclusie
Onderpresteren bij hoogbegaafde kinderen komt veel voor en kan complex zijn, maar met begrip, ondersteuning en de juiste aanpak kun je je kind als ouder verder helpen. Heb je het idee dat je kind hoogbegaafd is, maar niet tot presteren komt? Meld je aan bij Psylicht voor specialistisch intelligentie onderzoek en deskundige begeleiding.
Wil je nog meer weten over hoogbegaafdheid? Ga dan naar ons kenniscentrum.
Lees verder in ons blog over het omgaan met woedeaanvallen, eetproblemen, prestatiedruk op school en prestatieproblemen bij hoogbegaafdheid.