Het Mysterie van Autisme bij Meisjes: Wat Iedereen Moet Weten

Herkennen van Autisme (ASS) bij Meisjes in een Thuissituatie

Herkennen van Autisme bij meisjes kan soms een uitdaging zijn. Hoewel meisjes vaak beter zijn in het maskeren van hun symptomen, zijn er toch bepaalde gedragskenmerken die kunnen wijzen op een mogelijke ASS-diagnose. Hier zijn enkele onderdelen waarop je kunt letten:

Sociale Interactie

Meisjes met ASS kunnen moeite hebben met het aangaan van sociale interacties, zowel met leeftijdsgenoten als met familieleden. Ze kunnen het lastig vinden om oogcontact te maken, emotionele signalen te begrijpen of zich in te leven in anderen. Ze kunnen zich terugtrekken in hun eigen wereld en verkiezen solo activiteiten boven sociaal contact.

Communicatie

Communicatieve uitdagingen zijn ook aanwezig bij meisjes met ASS. Ze kunnen moeite hebben met het initiëren of onderhouden van een gesprek. Ze kunnen zich herhalend gedragen in hun spraakpatroon of een ongewone intonatie hebben. Daarnaast kan het begrijpen van figuurlijke taal, dubbelzinnigheden of grapjes lastig zijn voor hen.

Beperkte Interesses en Routines

Net als jongens met ASS, kunnen meisjes ook intense en beperkte interesses ontwikkelen. Ze kunnen gefascineerd zijn door specifieke onderwerpen en zich hier volledig op focussen. Daarnaast hebben ze vaak sterke behoefte aan routines en kunnen ze overstuur raken bij veranderingen in hun dagelijkse schema.

Sensorische Gevoeligheid

Veel meisjes met ASS ervaren sensorische gevoeligheid. Ze kunnen overgevoelig zijn voor bepaalde geluiden, geuren, texturen of lichten. Dit kan leiden tot overprikkeling en angst in bepaalde situaties. Ze kunnen bijvoorbeeld geïrriteerd raken door harde geluiden, felle lichten of bepaalde kledingstoffen.

Herkennen van autisme bij meisjes

Ondersteuning in de Thuissituatie

Als ouders is het belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke tekenen van autisme bij meisjes en de juiste ondersteuning te bieden. Hier zijn enkele strategieën om te overwegen:

Observeren en noteren

Houd gedragspatronen en observaties bij in bijvoorbeeld een dagboek. Noteer daarin de specifieke situaties waarin bepaalde gedragingen plaats vinden. Dit kan nuttig zijn bij het krijgen van een duidelijker beeld en het delen van informatie met professionals.

Creëer een Structuur en Voorspelbaarheid

Streef naar een gestructureerde thuisomgeving. Maak gebruik van visuele schema’s, routines en herinneringen om uw dochter te helpen bij het navigeren door dagelijkse activiteiten. Dit kan haar gevoel van veiligheid vergroten en haar helpen omgaan met veranderingen.

Ondersteuning van Communicatie

Bied ondersteuning bij de communicatie van uw dochter. Moedig haar aan om haar gevoelens en behoeften te uiten en geef haar de ruimte om zich op haar eigen tempo uit te drukken. Gebruik duidelijke en eenvoudige taal en geef haar de tijd om te verwerken en te reageren.

Zorg voor Ontspanning en Zelfzorg

Houd rekening met de sensorische gevoeligheid van uw dochter en zorg voor een rustige en veilige ruimte waar ze zich kan terugtrekken wanneer ze overprikkeld is. Stimuleer ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhaling, sensorische spelletjes of kalmerende activiteiten die haar kunnen helpen ontspannen.

Zoek Professionele Hulp

Door het herkennen van autisme bij meisjes en het bieden van de juiste ondersteuning, kunnen ouders enorm bijdragen aan de ontwikkeling en het welzijn van hun dochter.

Psylicht

Als u vermoedt dat uw dochter autisme heeft, raadpleeg dan een gekwalificeerde professional, zoals Psylicht. Wij kunnen de juiste evaluaties en tests uitvoeren om een diagnose te stellen en passende ondersteuning bieden.

In het kenniscentrum is meer informatie te vinden over autisme. Daarnaast is er een snelle zelftest om in enkele minuten duidelijk te krijgen of er mogelijk sprake is van autisme. Om definitief vast te stellen of er sprake is van autisme kun je je aanmelden voor het specialistische onderzoek naar ADHD of autisme.

Onderzoek naar ADHD of autisme

Onderzoek ADHD of Autisme