Gamen is een populaire vorm van vrije tijdsbesteding geworden bij kinderen en jongeren. Het kan een leuke en ontspannende activiteit zijn, maar soms kan het overgaan in problematisch gamen of zelfs een gameverslaving. Maar wanneer verandert plezier in een probleem? Hoe herken je de signalen van een gameverslaving bij kinderen? Als ouder wil je het beste voor je kind, maar het kan lastig zijn om hierin de juiste balans te vinden. Wij helpen je met duidelijke informatie, praktische tips en advies, zodat je je kind kunt ondersteunen bij gezond gamegedrag.
Herken de tekenen van een gameverslaving bij kinderen
- Dwangmatige gedachten en voortdurend bezig zijn met gamen
- Moeite om te stoppen met gamen
- Verwaarlozing van andere bezigheden zoals schoolwerk en sociale activiteiten
- Verminderde interesse in andere activiteiten buiten het schermgebruik
- Veranderingen in stemming en gedrag wanneer het gamen wordt beperkt
- Fysieke symptomen zoals slaapgebrek en vermoeidheid
Communiceer open en begripvol
Ga het gesprek aan met je kind over het gamegedrag op een open manier en probeer niet te oordelen.
Stel duidelijke regels en grenzen
Stel duidelijke regels en grenzen rondom het gamen. Maak samen met je kind afspraken over de tijd die aan gamen wordt besteed en wanneer het gamen is toegestaan. Houd je als ouder ook aan deze regels. Als je kind eenmaal doorheeft dat jij vatbaar bent voor bepaalde argumenten zullen ze dit blijven herhalen om hun zin te krijgen. Vaak kennen je kinderen je eigen gevoeligheden beter dan je zelf denkt.
Bevorder een gezonde balans
Help je kind om een gezonde balans te vinden tussen gamen en andere activiteiten. Stimuleer ze om deel te nemen aan sport, hobby’s, sociaal contact en schoolwerk. Stel samen met je kind een planning op waarin tijd wordt gereserveerd voor verschillende activiteiten.
Zoek professionele hulp voor een gameverslaving bij jongeren
Als je merkt dat het gamegedrag van je kind aanhoudt of zelfs verergert en er sprake lijkt te zijn van een gameverslaving bij je kind, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen. Bij Psylicht helpen we je om de oorzaken achter het gamen aan te pakken.
Creëer een ondersteunend netwerk
Zoek steun en vraag advies van andere ouders, familieleden of vrienden die mogelijk vergelijkbare situaties hebben meegemaakt. Zij hebben afstand tot de situatie en kunnen hierdoor eenvoudig de situatie overzien. Het delen van ervaringen en uitwisselen van tips kan waardevol zijn in het proces van het omgaan met problematisch gamegedrag.
Conslusie
Het omgaan met een gameverslaving kinderen en jongeren kan een uitdaging zijn, maar met begrip, communicatie en het stellen van duidelijke grenzen kun je als ouder je kind ondersteunen. Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden en je kind te betrekken bij andere interesses en activiteiten.
Meld je aan bij een professional zoals Psylicht als het gamen van je kind problematisch blijft.
Bij Psylicht hebben we veel ervaring met pubers. Indien er sprake is van onderliggende problematiek die verder gaat dan het puberen zoals een slecht zelfbeeld, een angststoornis , trauma, ADHD of andere psychische problematiek, dan kun je je bij Psylicht aanmelden. Meer hierover vind je in ons kenniscentrum
Andere blogs
- Hoe ouders slaapproblemen bij kinderen kunnen aanpakken
- Sociale media en jongeren tijd voor mentaal herstel
- De invloed van echtscheiding op de relatie tussen ouders en kinderen
- Effectieve strategieën om de studievaardigheden van kinderen te verbeteren
- De invloed van sociale media op de geestelijke gezondheid van tieners: Wat ouders moeten weten
- HOE OM TE GAAN MET PESTEN OP SCHOOL: TIPS VOOR OUDERS
- EFFECTEN VAN SCHERMGEBRUIK OP DE MENTALE GEZONDHEID VAN KINDEREN
- Herkennen van autisme bij meisjes in de thuissituatie| Praktijk voor kinder- en jeugdpsychologie