Depressie
Depressie herkennen
Depressie Begrijpen en behandelen
Somberheid hoort bij het leven en gaat meestal vanzelf weer over. Maar soms blijft dat sombere gevoel hangen, of is het zo sterk dat het het dagelijks leven beïnvloedt. In dat geval kan er sprake zijn van een depressie. Een depressie uit zich op jonge leeftijd vaak anders dan bij volwassenen en wordt daarom niet altijd op tijd herkend.
Bij kinderen op de basisschool zie je bijvoorbeeld dat ze zich terugtrekken, plotseling huilen of denken dat niemand hen aardig vindt. Ook kunnen ze snel boos zijn, of veranderingen in slaap en eetlust vertonen. Jongeren en pubers geven vaak aan zich waardeloos te voelen, zijn perfectionistisch, verliezen interesse in hobby’s of presteren slechter op school.
Herkennen van depressie bij kinderen en jeugd
Een depressie bij kinderen is meer dan alleen een slecht humeur of een rotdag. Het herkennen van een depressie is niet eenvoudig, het gaat om een langdurig gevoel van somberheid, hopeloosheid en leegte dat meer dan twee weken aanhoudt. Herken je één of meerdere van deze signalen?
- Moeite met slapen of juist veel slapen
- Vermoeidheid of weinig energie
- Hoofdpijn of buikpijn zonder duidelijke oorzaak
- Verlies van eetlust of juist veel eten
- Moeite met concentratie
- Snel boos, prikkelbaar of teruggetrokken
- Je waardeloos voelen of nergens zin in hebben
- Gedachten over de dood of het leven niet meer zien zitten
- Automutilatie, vooral bij pubermeisjes Lees hierover meer op onze pagina over automutilatie bij pubermeisjes
Vraag je je af of jouw kind last heeft van een depressie? Doe dan de depressie zelftest voor een eerste indruk en handvatten voor wat je kunt doen.
Mogelijke oorzaken van depressie bij kinderen
Een depressie ontstaat vaak door een combinatie van factoren. Kinderen zijn gevoeliger voor depressie wanneer:
- Er stressvolle gebeurtenissen zijn zoals pesten of verlies Lees ook: hoe om te gaan met pesten op school – tips voor ouders
- Er sprake is van traumatische ervaringen Ontdek meer over trauma bij kinderen: symptomen en oorzaken
- Er een erfelijke belasting is (depressie in de familie)
- Het kind onder chronische druk of stress staat, zoals prestatiedruk op school
In sommige gevallen is er sprake van diepgewortelde negatieve overtuigingen of onverwerkte herinneringen. In die situaties kan EMDR-therapie helpend zijn om traumatische ervaringen te verwerken.
Behandeling van depressie bij kinderen en jongeren
Zonder begeleiding kunnen depressieve klachten zich verdiepen en terugkeren op latere momenten in het leven. Vroege behandeling vergroot de kans op volledig herstel en leert kinderen omgaan met lastige gevoelens.
Bij Psylicht bieden we het behandeltraject Positieve Vibe – een kortdurend, praktische behandeling voor kinderen en jongeren met somberheid of depressieve klachten.
Onze aanpak is gebaseerd op:
- Cognitieve gedragstherapie (CGT) – leren denken in helpende patronen
- Psycho-educatie – begrijpen waar klachten vandaan komen en hoe ermee om te gaan
- EMDR (indien nodig) – bij onderliggende trauma’s of nare herinneringen
- Thuiswerkopdrachten – zodat kinderen actief oefenen in hun eigen omgeving
- Verbinding met ouders – want steun vanuit thuis is essentieel
Met dit traject werken we aan het zelfvertrouwen van je kind en helpen we stap voor stap om weer plezier, motivatie en rust te ervaren.
Samen werken aan herstel
Een depressie bij jongeren is geen teken van zwakte, maar een signaal dat iemand hulp nodig heeft. Of het nu gaat om verdriet, angst, boosheid of terugtrekgedrag – er is altijd een reden achter dat gedrag. Wacht niet te lang.
Meld je vandaag nog aan voor onze behandeling Positieve Vibe en ontdek hoe wij je kind kunnen helpen om weer met vertrouwen in het leven te staan.